Tältä Käärijän Cha cha cha kuulostaa Jari Karjalaisen BB-äänellä – menestynyt ääninäyttelijä sai uransa alussa murskapalautteen: "Toisin kävi"

Tältä kuulostaa Käärijän Cha cha cha -kappale Big Brother -äänellä 4:58
Katso videolta, miten Karjalainen alun perin päätyi oikeastaan vahingossa ääninäyttelijäksi, ja miltä Käärijän kappale Cha cha cha kuulostaa Big Brother -äänellä!

Ääninäyttelijä Jari Karjalainen sai aikoinaan eräältä helsinkiläiseltä tuottajalta murskapalautteen.

Ääninäyttelijä ja mainosääni Jari Karjalainen, 54, tunnetaan erityisesti alkuperäisenä Big Brother -äänenä. Hänen äänensä on voinut kuulla myös Hausmylly-yhtyeen laulajana vuosina 1989–2018.

Big Brother -ohjelman vaihtaessa kanavaa myös BB-ääni vaihtui Karjalaisesta toiseksi 6–7 vuotta sitten.

– Helpompi luetella asioita, mitä en ole tehnyt. Olen saanut käyttää ääntäni laajalla spektrillä. Puhuvia jääkaappeja tai pölynimureita en ole vielä tehnyt, enkä ole kuuluttanut junissa. Olen kuuluttanut lentokoneissa ja linja-autoissa ja oikeastaan kaikkialla muualla, missä nyt ääntä voi tarvita. Välillä itsekin yllättyy siitä, kun kuulee oman äänensä jossain, Karjalainen kertoi MTV Uutisille.

Karjalaisen pitkäaikaisin, yksittäinen asiakas on ollut Intersport, jonka mainontaa hän on tehnyt 90-luvun alkupuolelta asti.

Karjalaisen uran alkuaikoina eräs helsinkiläinen tuottaja kehui hänen ääntänsä ja tyyliään, muttei uskonut Karjalaisen saavan koskaan Helsingistä töitä.

Koska sinulla on niin vahva keskisuomalaisen aksentti. Toisin kävi. Osasin piilottaa aksenttini, Karjalainen naureskeli.

Karjalaisen mukaan alalle ei synnytä kultalusikka suussa. Ammatti vaatii jatkuvasti itsensä kuuntelemista ja virheiden sekä epätasalaatuisuuksien tutkimista ja seuraamista.

– Tämä ei välttämättä vaadi aktiivista harjoittelua, vaan itsensä kuuntelemista ja oman työn jäljen seuraamista. Jos manerisoidut johonkin, jolloin joka spiikissä on sama, tunnistettava maneeri, niin se ei välttämättä ole hyvä. Se voi olla hyvä, mutta myös huono. Näinä päivinä täytyy itse pitää huoli laaduntarkkailusta.

Noin 15–20 vuotta sitten käytännöt olivat erilaiset, sillä suurin osa töistä oli sellaisia, että ne tehtiin studiossa, jossa saattoi olla paikalla äänittäjä, ohjaaja, tuottaja, mainostoimiston edustaja, asiakkaan edustajia ja vielä puhelinyhteys ulkomaille.

– Toistakymmentä ihmistä saattoi helposti olla valvomassa suoritustasi. Välillä sessiot venähtivät pitkiksi, koska jokaisella oli oma mielipide, ja ottojen määrä saattoi olla jäätävä. Kun mentiin otossa 78, joku vihelsi pelin poikki. Yleensä asiakas palasi ottoihin 1–3, Karjalainen muistelee.

Mieleenpainuvin ja haastavin työ Disneylle

Karjalainen ei tieten tahtoen kilju ääntään käheäksi urheilutapahtumassa tai laula sitä pehmeäksi karaokebaarissa.

– Pyrin välttämään tilanteita, jossa on mahdollisuus siihen, että ääni lähtee. Nyt tämä soundini johtuu kevätflunssasta.

Karjalaista ei juurikaan tunnisteta puheäänestään. Äänitystilanteessa äänenpaine on huomattavasti pienempi kuin normaalissa kommunikoinnissa, toki riippuen siitä, mitä tekee.

– Lisäksi yleensä keskustelu tapahtuu ympäristössä, jossa on hälinää. Ääni on automaattisesti korkeampi ja volyymi reippaampi. Keskustelutilanteessa käytetään myös erilaista kieltä. Se, mitä äänitetään, on siloteltua, siivottua ja kirjakielihenkistä tekstiä.

Yli 20 vuotta sitten Karjalainen teki paljon dubbauksia Disneylle. Tuolta ajalta hän muistaa ehkä mielenkiintoisimman ja haastavimman työnsä. Disneyn elokuvassa oli hahmo, jolla oli tuplarooli, eli siihen vaadittiin kaksi suomalaista ääntä.

– Toinen oli Salkkareiden  Jarmo Koski Nalle Puhin suomalaisena puheäänenä. Puhilla oli paljon myös lauluja, eikä Koski kokenut laulamista omakseen, niin minut rekrytoitiin Nalle Puhin lauluääneksi. Mielenkiintoisen toimeksiannosta teki se, että minun piti kuunnella ensin alkuperäistä, amerikkalaista Nalle Puhin puhe- ja lauluääntä sekä Jarmo Kosken vetämää puheääntä ja keksiä niistä hybridiääni, joka kuulostaa uskottavalta. Sitä piti hetken aikaa hakea, Karjalainen nauraa.

Karjalaisen suurin yleisö on ollut noin 200 miljoonaa ihmistä, kun hän avasi Suomen Euroviisut vuonna 2007 ja kuulutti voice-overina englanniksi juontajat lavalle.

Katso jutun alussa olevalta videolta, miten Karjalainen alun perin päätyi oikeastaan vahingossa ääninäyttelijäksi, ja miltä Käärijän kappale Cha cha cha kuulostaa Big Brother -äänellä!

Lue myös:

    Uusimmat