Mainos

Baltiassa ei BSE:tä - testien vähyys epäilyttää Venäjällä

Baltia on toistaiseksi välttynyt hullun lehmän taudilta. Venäjällä testien vähyys saa kritiikkiä.

Lehmät saavat vielä ruokailla Baltian maissa rauhassa

Baltian BSE-tilanne on toistaiseksi hyvä totesivat Latvian, Liettuan ja Viron eläinlääkintäviranomaiset Tallinnassa äskettäin pitämässään kokouksessa. Viron maatalousministeri Ivar Padar painotti kuitenkin, että koko Baltia on taudin riskivyöhykettä. Baltiassa on nykyisin runsaat 500 nautaa, jotka on tuotu alueelle maista, joissa myöhemmin on tavattu BSE-tautia.

Viro, Latvia ja Liettua aloittivat torjuntatoimet jo vuonna 1990. Tuolloin kiellettiin eläinten ja eläintuotteiden tuonti maista, joissa tautia oli viiden vuoden aikana esiintynyt. Neljä vuotta myöhemmin Virossa kiellettiin myös eläinruokien tuominen vastaavista maista. Tänä vuonna kieltoa laajennettiin siten, että eläinten rehuissa ei saa olla eläinproteiinia. Virossa on kielletty myös lampaan- ja vuohenlihan tuonti riskialttiista maista. Baltiassa etsitään parhaillaan varoja pikatestien teettämiseen mahdollisesti Suomessa.

Venäjän testit puutteellisia

Maailman terveysjärjestö WHO on listannut Venäjän yhdeksi saastuneen lihan vastaanottajamaaksi. Moskovskie novostin päivälehti Vremja totesi hiljattain, ettei tautitapauksia ole löydetty, koska niitä ei ole etsitty. Ja laboratoriolaitteiden hankkiminen olisi niin kallista, ettei Venäjällä ole siihen varaa. Hullun lehmän tautia voidaan Venäjällä tutkia vain Vladimirin eläintieteellisessä keskuslaboratoriossa, jossa on kahden vuoden aikana tutkittu tuhat nautaa.

Venäjällä ei ole yhtään hullun lehmän tautitapausta, kertoi varamaatalousministeri Sergei Dankvert maan

Venäjäkin on kieltänyt naudanlihan tuonnin monista maista.

lehdistölle hiljattain. Maatalousministeriön tarkastusosaston päällikkö Aleksandr Ponomarjov vakuutti, että viranomaiset tekevät kaiken mahdollisen, jotta tautia ei maahan tulisikaan.

Maan viranomaiset vähättelevät muutenkin BSE:n vaaroja. Maatalousministeriön johtava eläinlääkäri Mihail Kravtshuk huomautti, että muihin sairauksiin kuolee satoja tuhansia, mutta hullun lehmän tautiin on kuollut vasta kymmeniä. Kravtshuk syyttää tiedotusvälineitä ongelman paisuttelusta.

Täysin huolettomana Venäjällä ei kuitenkaan seurata taudin leviämistä. Maatalousministeriöstä kerrottiin, että elävien nautojen tuonti Saksan kolmesta osavaltiosta on toistaiseksi kielletty. Aiemmin Venäjä kielsi naudanlihan tuonnin Hollannista ja rajoitti sitä Portugalista, Sveitsistä, Irlannista, Ranskasta ja Britanniasta.

BSE-kriisi on katkaissut suomalaisenkin naudanlihan viennin kasvun, vaikka tautia ei ole Suomessa toistaiseksi havaittukaan.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.