Mainos

Balilla asuva suomalainen Pia: "Ei tunnu yhtään siltä, että maailma olisi loppumassa"

2:03

Osan vuodesta Balilla asuva suomalainen Pia Vuolteenaho kuvailee tilannetta saarella rauhalliseksi tulivuori Agungin ärhentelystä huolimatta. 

Agung-tulivuori on sylkenyt ilmaan tuhkaa ja savua useiden päivien ajan. Ensimmäisiä merkkejä se antoi itsestään jo syyskuussa, mutta nyt purkaukset ovat voimistuneet. 

Balin Denpasarin kansainvälinen lentokenttä suljettiin eilen, mikä vaikuttaa kymmenien tuhansien turistien lentoihin. Vuoren läheisyydestä on evakuoitu yli 40 000 ihmistä ja 100 000 joutuu siirtymään kauemmas vuoresta. 

1:09

Osan vuodestaan Balilla viettävä suomalainen Pia Vuolteenaho asuu saaren eteläosassa noin 70 kilometrin päässä tulivuoresta alueella, jossa on myös suurin osa turisteista.

– Täällä on vielä aivan rauhallista, eikä täällä oikeastaan huomaa mistään, että mitään on tapahtumassakaan. Se näkyy pelkästään uutisissa ja mediassa. Täällä ei ole tuhkaa ilmassa, eivätkä ihmiset panikoi mitenkään. Ihan rauhallista on.

Tunnelma on "aivan rauhallinen"

Vuolteenahon mukaan tulivuorta koskeva uutisointikin on hyvin vaihtelevaa. 

– Australialainen media on todella dramaattinen ja suoraan sanottuna liioittelee sen suhteen, kuinka paha tilanne on. Paikallinen media seuraa tietysti tulivuorta myös paljon, mutta uutisointi on paljon rauhallisempaa ja maltillisempaa.

Onko ihmisiä kehotettu johonkin tai ollaanko siellä hälytysvalmiudessa?

– Vuoren lähellä asuvia on evakuoitu ja nyt tuli uusi kehotus, että jos siellä on vielä ihmisiä 10 kilometrin säteellä, heidän pitäisi poistua välittömästi, koska vuorella on nyt ollut enemmän aktiivisuutta.

– Muille, kauempana asuville, on sanottu lähinnä vain, että on hyvä valmistautua ja hankkia kotiin varalta vettä ja ruokaa ja hengitysmaskeja, jos sattuisi, että tuhka tulisi tänne asti.

Indonesiassa on yli 100 tulivuorta, joten tulivuorenpurkauksetkaan eivät ole harvinaisia. Vuolteenahon mukaan tämän huomaa paikallisten suhtautumisessa.  Paikallisten tavoin Vuolteenaho ei itsekään ole yhtään huolestunut tilanteesta.

– Täällä ei tunnu yhtään, että olisi tarvetta minkäänlaiseen paniikkiin. Kaupat ja ravintolat ovat kaikki aivan normaalisti auki ja ihmiset ajelevat tavalliseen tapaan skootterilla. Ei tunnu yhtään siltä, että maailma olisi loppumassa. Täällä paikan päällä on aivan rauhallinen tunnelma. 

1:58

2:07

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.