Havaijilla asuva suomalainen Vesku koki tulivuoren voiman: ”Suuri järistys oli pelottava hetki”

Laava pulppuilee räjähdellen Havaijilla 0:42

Maa on järissyt Havaijilla usean päivän ajan ja samaan aikaan Kilauea-tulivuoressa on tapahtunut purkauksia. Viimeisen kahden vuorokauden aikana on tapahtunut kymmenkunta purkausta.

Suomalainen Vesku Matara asuu toisella puolella saarta, noin kahden tunnin matkan päästä purkauksista. Silti tulivuoren voiman vaikutukset ovat havaittavissa etäämpääkin.

- Laavavirtoja ei ole tänne meidän suuntaan tullut, mutta tulivuoren kaasut liikkuvat ilman mukana myös tänne puolelle saarta. Silmissä ja hengityksessä huomaa ärsytystä. Taivas on ollut parin päivän ajan tummempi kuin normaalisti, mutta varsinaista tuhkaa ei ole tänne tullut, Matara kertoo MTV Uutisille.

Perjantaina paikallista aikaa tapahtui sen sijaan voimakas 6,9 magnitudin järistys, joka tuntui vahvasti eri puolilla saarta.

- Se oli täällä melko pelottava hetki. Olin silloin yliopiston kahvilassa. Koko kahvila alkoi heilua pahasti ja ajattelin, että pitäisikö juosta kentälle karkuun. Järistys kuitenkin kesti vain 5-10 sekunnin ajan. Sen jälkeen tapahtuneet järistykset ovat olleet pienempiä, Matara kertoo.

Kilauean lähistöllä tilanne on ollut murheellinen. Matara kertoo, että alueella on jäänyt taloja laavan alle. Tiet ovat repeytyneet ja niistä puskee laavaa ulos.

"Paikalliset osanneet varautua"

Mataran mukaan paikalliset ihmiset suhtautuvat tilanteeseen melko hyvin.

- Moni on rakentanut talonsa sellaiselle alueelle, johon ei saa vakuutuksia. He ovat osanneet ennalta varautua, että tällaista saattaa tapahtua. Mantereen puolelta tänne muuttaneet ovat olleet järkyttyneempiä tilanteesta.

Havaijilla on useita tulivuoria. Matara kertoo itsekin asuvansa tulivuoren rinteellä. Hän ei kuitenkaan pelkää purkausta.

- Tällä vuorella ei ole ollut vaaranmerkkejä purkautumisesta. Toivotaan parasta, että se pysyykin hiljaisena. Ei tässä varsinaista pelkoa ole, mutta joutuu katsomaan kuitenkin ohjeita sen varalta, jos isompi maanjäristys iskee tälle puolelle saarta.

Lue myös:

    Uusimmat