Tulivuorenpurkaus yllätti Islannissa asuvan suomalaiskirjailijan: "Koskaan aikaisemmin ei ole ollut näin…"

Islantilaistulivuori aloitti purkautumisensa - miten Islannissa suhtaudutaan tilanteeseen? 2:50
Mistä asioista islantilaiset ovat olleet huolissaan liittyen tulivuorenpurkaukseen? Katso koko Satu Rämön haastattelu yllä olevalta videolta.

Islannissa maanantai-iltana alkanut tulivuorenpurkaus on otettu maassa rauhallisin mielin vastaan. Asiantuntijoiden arvioiden mukaan purkaus kestänee vielä useita viikkoja. 

Jo vuosikausia Islannissa asunut kirjailija Satu Rämö sanoo, että islantilaiset ovat suhtautuneet purkaukseen rauhallisin mielin. 

– Tätä osattiin odottaa. Grindavikin kylä purkausalueen lähellä evakuoitiin jo viikkoja sitten. Eli ei tämä tullut yllätyksenä, mutta toki purkauksen alkaminen on aina jännittävä kohta, hän kertoo MTV:n Viiden jälkeen -ohjelmalle. 

Rämön mukaan Islannissa on totuttu purkautuviin tulivuoriin, eikä tässäkään tilanteessa kenelläkään ole ollut paniikkia. 

– Hankalinta tämä on tietysti Grindavikin kylän asukkaille, jotka joutuivat jättämään kotinsa, ottamaan vain tietyn määrän tavaroitansa mukaan ja majoittumaan muualle. On noin satakunta perhettä, joilla ei ole vielä pysyvää väliaikaisasuntoa, eli on hieman hankaluuksia uuden asuinpaikan löytämisen suhteen. Tietysti on myös epävarmuutta siitä, että pystyvätkö he purkauksen jälkeen muuttamaan takaisin omiin koteihinsa vai rakennetaanko kyläyhteisö jonnekin muualle.

Rämö on asunut Islannissa jo pian 15 vuotta, mutta yksi asia tässä tulivuorenpurkauksessa on yllättänyt hänetkin. 

– Koskaan aikaisemmin ei ole ollut näin isoa evakuointia, että kokonainen kylä olisi tyhjennetty. 

Reykjavikin lentokenttä pysynyt auki normaalisti

Moni on miettinyt maanantai-iltana alkaneen tulivuorenpurkauksen vaikutuksia lentoliikenteeseen. Vielä vaikutuksia ei ole nähty,  mutta islantilaiset seuraavat tilannetta tarkasti – etenkin näin juuri ennen joulua. 

Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen. 

Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live

– Joulun alla monet meidänkin sukulaisistamme ovat lähdössä muualle tai matkustavat, joten sitä seurataan, pääsevätkö ihmiset perille ennen tai jälkeen joulun. Ainakaan tällä hetkellä tämä ei ole vaikuttanut lentoihin, lentokenttä on edelleen auki ja tieyhteys sinne on auki. Laava ei siis ole virrannut liikenteeseen, teitä ei ole tarvinnut katkoa eikä tehdä suuria liikenteen uudelleenjärjestelyitä, Rämö sanoo. 

Vuonna 2010 Islannissa Eyjafjallajökull-jäätikön alla alkanut tulivuorenpurkaus aiheutti tuhkapilviä, jotka lamaannuttivat lentoliikennettä laajasti. Tällä kertaa asiantuntijat kuitenkin vakuuttavat, ettei vastaavaa tule tapahtumaan: vuonna 2010 purkaus nimittäin tapahtui räjähdysmäisesti jäätikön alla, mikä sai aikaan tuhkapilven. 

Mistä asioista islantilaiset ovat olleet huolissaan liittyen tulivuorenpurkaukseen? Katso koko Satu Rämön haastattelu artikkelin yllä olevalta videolta.

Lue myös:

    Uusimmat