Bad hair day? Lue vinkit hiusten kesyttämiseen

Kuka on tuo nainen peilissäni? Miten tukkani voi näyttää tuolta, kun se oikeasti näyttää tältä? Mystinen hiusilmiö Bad hair day on iskenyt jälleen.

Bad hair day? Kyseessä on itsepäisesti ihan väärään suuntaan sojottava tukka.

Jostain syystä "huono hiuspäivä" ei tunnu kertovan puoliakaan siitä mitä englanninkielinen vastineensa. Niinpä käytämme paremman puutteessa tuota vieraskielistä termiä. Kyse on yksinkertaisesti siitä, että on päiviä, jolloin kutrit eivät asetu millään niin kuin niiden pitäisi, täysin riippumatta siitä, miten huolellisesti hiuksiaan on hoitanut ja muotoillut.

Ongelma tunnetaan eri puolilla maailmaa. Termi on innoittanut myös muusikoita ("Weird Al" Yankovicin takavuosien albumi oli samanniminen), ja Internetin syövereissä on tavattu myös pelkästään julkkiksien bad hair day -päiviä valokuvien kera esittelevä blogikin. Kun omat hiukset näyttävät siltä kuin ihmispolo olisi raahattu pensaan läpi pää viimeisenä, on ehkä lohduttavaa tietää, etteivät ne supertähdetkään aina onnistu…

Aatamin apu

Mitä ilmiölle sitten voi tehdä, vai pitääkö vain purra hammasta ja uskoa huomenna olevan paremmin?

Miehen ei usein auta muu kuin kostuttaa päänsä tai ohjata itsepäiset hiukset muotoilutuotteilla edes vähän sinnepäin kuin mihin niiden pitäisi mennä. Jos oma uroksesi ei vieläkään suostu panemaan hiuksiinsa muuta kuin vettä ja tilkan markettishampoota, tässä on oiva tilaisuus esitellä hänelle omana hiustenhoitoarsenaalisi mahdollisuuksia. Useimmat yllättyvät positiivisesti, ja saat jatkossa kuulla vähemmän motkotusta pulloriveistä pesualtaalla.

Vaativat miehet ovat sitten ihan oma lukunsa. Heitä ei pelasta mikään muu kuin hiusten kokopesu ja asettelu tai paremman huomisen odotus! Uskaliaat voivat tietysti kokeilla myös wet look -kampausta, joka ei tosin ole välttämättä aina paras ratkaisu esimerkiksi arvokkaaseen asiakastapaamiseen.

Eevan erikoinen

Naisilla on sen sijaan enemmänkin mahdollisuuksia. Kiitos ja ylistys hiuspantojen keksijöille! Neuvokas naisihminen hankkiikin niitä etukäteen ja ennen kaikkea pitää ne kunnossa ja puhtaina. Niitä ei pidä säilyttää meikkilaukun pohjalla keräämässä jokaista irtopuuterihiukkasta eikä antaa lasten leikkeihin, jos haluaa trendikkäiden paljettien pysyvän paikallaan ja metallivärin säilyttävän kiiltonsa.

Kangaspannat ja hiushuivit on pestävä aika ajoin sekä – huomaa tämä – silitettävä pesun jälkeen, mikäli kangas sitä kestää ja vaatii. Ruttuisesta rokkiliinasta kurittomien kiharoiden peittona ei ole iloa kenenkään silmälle.

Nyt taas muodikkaat soljet ja klipsit pelastavat monen päivän. Niitä voi sijoitella hiuksiin strategisiin paikkoihin harkitun huolettomasti kuin koristeeksi. Pidä kuitenkin huoli siitä, että lopputulos on sopusoinnussa asusi kanssa. Konservatiivisen jakkupuvun kanssa rivi samanvärisiä hillittyjä solkia näyttää paremmalta kuin riemunkirjava töyhtökampaus. Klipsit ja soljet eivät maksa paljon, joten niitä voi hyvin pitää varalla vaikka minkälaisia.

Tietysti voit tehdä myös hattutempun. Ei ole kauan siitä, kun muodikas nainen ei missään nimessä kulkenut kadulla paljain päin. 1930-luvun naiset eivät useinkaan riisuneet lumoavia hattujaan edes sisällä. Yksi työpäivä Amerikan-tuliaisiksi saatu cowboy-hattu päässä ei nykyistäkään firmaa kaada.

Varo märkää, harkitse kuivaa

Jos peset hiuksesi illalla, annathan niiden kuivua kunnolla ennen nukkumaanmenoa? Mikäli hiukset eivät saa kuivua ilmavasti vaan litistyvät kosteina koko yöksi tyynylle, tukka näyttää aamulla rasvaiselta vaikka olisi kuinka vastapesty. Mikäli näin on päässyt käymään eikä hiuksia millään ennätä pestä aamulla uudelleen, harjaa niitä ainakin rivakasti pää alaspäin. Tämä auttaa jonkin verran.

Isoäidin aikaan hiuksia kuivapestiin esimerkiksi perunajauhoilla, mutta tätä konstia on syytä kokeilla ensimmäisen kerran kaikessa rauhassa kiireettömänä aikana.

Kaupan hyllyiltä löytyy myös kuivapesuun tarkoitettuja shampoita, vaikka markkinat eivät Suomessa olekaan kovin suuret. Tunnetun valmistajan tuote on yleensä turvallinen ostos, mutta pidä mielessä, että kuivashampoita on tarkoitus käyttää vain hätätilassa eikä niillä voi korvata vesipesua kuin tilapäisesti.

Älä hoida liikaa

Ylihoitaminen on yksi bad hair dayn suurimpia syitä ainakin silloin, kun tukka on latistunut pitkin päätä heti pesun jälkeen. Ostamme hiuksiamme varten herkästi kaikkea missä vain lukee ”hoitava” tai "rasittuneille hiuksille", koska uskomme kiireisen elämäntavan ja saasteiden käyvän hiustenkin voimille. Totta onkin, että monen hiukset voivat huonosti, mutta liika on liikaa. Kysy kampaajaltasi, onko sinun syytä käyttää normaalia vai erikoisen hoitavaa shampoota. Jos sinulla ei ole erityisiä hiuspulmia, hoitavaa tuotetta ei ole syytä käyttää "varmuuden vuoksi".

Teksti: Hanna Myllys

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja