Baby Jane -elokuvan kritiikki oli liikaa – elokuvatuottaja julkaisi avoimen kirjeen

Elokuvatuottaja Joonas Berghäll julkaisi avoimen kirjeen, jossa ihmettelee elokuvakriitikkojen kirjoituksia.

Baby Jane -elokuva saa ensi-iltansa naistenpäivänä 8.3. Ensi-illan myötä julkaistiin myös liuta elokuva-arvosteluja. Osa naistenpäivänä arvosteluista on kuitenkin hämmästyttänyt elokuvatuottaja Joonas Berghällia. Hän julkaisi avoimen kirjeen, jossa kommentoi elokuvakriitikkojen kirjoituksia.

Avoimessa kirjeessään Berghäll painottaa, ettei elokuvan ole tarkoitus kertoa homoista tai lesboista, vaan vaikeasta rakkaudesta. Berghäll kokee, että seksuaalisuus on otettu kritiikeissä tarkoitettua voimakkaammin huomioon.

– Kritiikeissä myös vilisee asiavirheitä, homofobisia vihjauksia ja jopa
seksistisiä kommentteja. Tämä kaikki julkaistaan Naistenpäivänä vuonna 2019, Berghäll kirjoittaa.

– Mielestäni nyt olisi aika ryhdistäytyä. Voisimmeko jatkossa keskittyä
arvostelemaan elokuvat elokuvina, ilman taustaoletuksia ja -ajatuksia? Berghäll kysyy tekstissään.

Berghäll kertoo, että elokuvalle olisi herunut enemmän avustuksia ulkomailta, mikäli seksiä ja alastomuutta olisi lisätty. Siihen ei kuitenkaan myönnytty.

– Näin ollen tuntuu jopa nurinkuriselta, kun
kritiikissä keskitytään siihen, että elokuvan olisi pitänyt olla
eroottinen draama.

– Eräs arvostelija kehui muun muassa rajuinta seksikohtausta elokuvan parhaana kohtauksena. Eikö tässä elokuvassa tosiaan ollut mitään muuta mielenkiintoista kuin kaksi naista petipuuhissa?

Berghäll myös toteaa olevansa järkyttynyt kirjoittajien olettamuksista koskien seksuaalivähemmistöjä, koska ne eivät ole perustuneet faktoihin. 

Voit lukea Berghällin kirjoituksen kokonaisuudessaan alta.


Baby Jane -elokuva perustuu Sofi Oksasen samannimiseen kirjaan, joka julkaistiin vuonna 2005. Se kertoo kahdesta naisesta, jotka rakastuvat. Rakkauden lisäksi elokuvassa käsitellään myös mielenterveysongelmia. Sen pääroilleissa nähdään Roosa Söderholm sekä Maria Ylipää.

Lue myös:

    Uusimmat