Axl Smithin salakatseluvyyhti alkoi purkautua vuosi sitten – näin tapaus eteni

Axl Smith kertoi vuoden 2016 maaliskuussa, että poliisi epäilee häntä seksinauhojen salakuvaamisesta. Paljastuksesta alkoi ennennäkemätön vyyhti.

Axl Smith julkaisi keskiviikkona 9. maaliskuuta YouTube-videon, jolla hän kertoi joutuneensa poliisikuulusteluun.

– Pieni varoitus heti alkuun: tämä tulee varmasti olemaan koko elämäni surullisin postaus. Mua syytetään salakuvaamisesta. Olen edelleen aika sokkitilassa, Smith sanoi videolla.

Juontaja selitti videolla, että kuulustelut johtuvat Music Television -uran aikaisista tapahtumista vuonna 2004, jolloin hän oli 19-vuotias. Axl Smithin kollega Peterin seurustelukumppani syytti tuolloin Peteriä raiskauksesta ja myi tarinansa keltaiselle lehdistölle.

– Lehdistö teilasi Peterin, samoin kaikki ihmiset. Hän menetti työpaikkansa meillä ja oli hetken vankilassa. Myöhemmin sain kuulla, että Peter joi itsensä hengiltä.

– En tietenkään uskonut, että tällaista voisi tapahtua minulle, tai kenellekään. Päätin, etten tulisi antamaan kenellekään sellaista mahdollisuutta, juontaja selitti.

Niinpä Tukholman-vuosistaan lähtien Axl Smithillä on ollut valvontakamerat kotonaan.

– Tilanne on eskaloitunut ihan hirveäksi ja mua syytetään seksinauhojen kuvaamisesta. Kerroin poliisille faktat, että kukaan ei ole ikinä nähnyt mitään materiaalia. Ja että en ikinä tekisi sellaista. Eihän siinä olisi mitään järkeä, se olisi mulle ja uralleni kauhein mahdollinen tilanne.

Juontaja kertoi lähettäneensä Suomessa tapailemilleen naisille viestin ja selittäneensä tilanteen.

– Kadun syvästi tekemääni asiaa. En pidä itseäni rikollisena, enkä minkäänlaisena hirviönä.

Smithin julkaisemaa videota ei löydy enää YouTubesta. Useat tahot yrittivät selvittää Peterin henkilöllisyyttä siinä onnistumatta. 

Kymmeniä uhreja

Tutkinnanjohtaja Mika Helminen vahvisti MTV.fille vielä samalla viikolla, että tapauksessa on useita kymmeniä asianomistajia.

Pian Smithin uhrit alkoivat avata tapahtumia myös lehdistölle. Eräs uhreista kertoi, että Smith oli väittänyt yöpöydällään olevan kameran olevan yhteydessä hänen aktiivisuusrannekkeeseensa ja että kamera mittaa hänen terveyttään.

Naisten mukaan Smithin kotoa löytyneet videot olivat huolellisesti editoituja ja niihin oli koottu vierailujen intiimeimmät hetket.

– Videoiden katseleminen tuntui todella nöyryyttävältä ja kauhealta, yksi uhreista kertoi.

Smith astui oikeuden eteen ensimmäisen kerran toukokuussa 2016. Tuolloin pakkokeinoistunnossa kumottiin Smithin matkustuskielto. Hän lähti pian kiellon kumoamisen jälkeen Lontooseen ja vihjaili sosiaalisessa mediassa uusista työkuvioista.


Tapaus siirtyy syyteharkintaan

Poliisi sai esitutkinnan valmiiksi kesäkuun viimeisenä päivänä. Smithistä oli poliisin mukaan tehty yhteensä 60 rikosilmoitusta.

Kaikkia videoilla esiintyviä henkilöitä ei kuitenkaan pystytty tunnistamaan, ja osa tapahtumista oli rikosoikeudellisesti vanhentuneita.

Syyteharkintaan siirtyi 43 tapausta. Syyteharkintaan siirtyneissä tapauksissa rikosnimikkeenä on salakatselu. Neljässä tapauksessa rikosnimikkeenä on lisäksi kunnianloukkaus ja kahdessa tapauksessa yksityiselämää loukkaavan tiedon levittäminen.

Oikeuteen tammikuussa

Kihlakunnansyyttäjä Yrjö Reenilä on 4. tammikuuta 2017 nostanut syytteet liittyen Smithin salakatselurikossarjaan.

Syytteet on nostettu 32 salakatselusta, kolmesta kunnianloukkauksesta ja kahdesta yksityiselämää loukkaavasta tiedon levittämisestä.

Asianomistajia on yhteensä 32. Yhden asianomistajan osalta asian lisätutkinta on poliisissa kesken.

Lue myös:

    Uusimmat