Axl Smithiä vastaan nostettiin syytteet – yli 30 salakatselun uhria

Kihlakunnansyyttäjä on nostanut syytteet Axl Smithin salakatselutapaukseen liittyen.

Juontaja Axl Smith saa syytteet muun muassa 32 salakatselusta ja kolmesta kunnianloukkauksesta. Hänen epäillään kuvanneen salaa seksikumppaneitaan.

Kihlakunnansyyttäjä Yrjö Reenilä on 4. tammikuuta 2017 nostanut syytteet liittyen Smithin salakatselurikossarjaan. Syytteet on nostettu 32 salakatselusta, kolmesta kunnianloukkauksesta ja kahdesta yksityiselämää loukkaavasta tiedon levittämisestä.

Asianomistajia on yhteensä 32. Yhden asianomistajan osalta asian lisätutkinta on poliisissa kesken.

Syyteharkinta tässä asiassa tehdään ensi tilassa lisätutkinnan valmistuttua. Rikosasia käsitellään Helsingin käräjäoikeudessa 18. tammikuuta 2017 alkaen. Pääkäsittelylle on tammi- ja helmikuussa varattu yhteensä 11 istuntopäivää.

Asiakokonaisuuden asiakirjat ovat salaisia, kunnes asia on ollut esillä tuomioistuimessa, ellei tuomioistuin toisin päätä. Asiakokonaisuudessa on tehty kymmentä asianomistajaa koskien syyttämättäjättämispäätökset: kahdeksan osalta ei näyttöä -perusteella ja kahden osalta syyteoikeuden vanhentumisen perusteella.

Syyttämättäjättämispäätökset ovat salaisia.

Syyttäjä Yrjö Reenilä aikoo vaatia Smithille ehdollista vankeutta ja oheissakkoa. Vaatimustaan kihlakunnansyyttäjä tarkentaa oikeudessa. 

STT:n haastatteleman Reenilän mukaan Smith on esitutkinnassa myöntänyt menettelyn eli kuvaamisen valtaosiltaan, mutta ei kaikkien osalta. Syyttäjä pitää näin laajamittaista salakatselujuttua "aika poikkeuksellisena".

– Minulla ei ole ollut näin laajaa tapausta, Reenilä totesi.

Hän muistuttaa, että salakatselu on epäiltynä rikostyyppinä sellainen, ettei se välttämättä tule asianomistajan ja viranomaisten tietoon. 

Oikeus käsitteli keväällä Smithin takavarikon ja matkustuskiellon purkamisen salaisena. Tuolloin Smith ei avannut näkökantaansa rikosepäilyihin toimittajille, vaan kertoi pään pudistuksella, ettei halua kommentoida.

Smith on kuitenkin kertonut tunnoistaan videolla ja Instagramissa ja esittänyt julkisen anteeksipyynnön Facebookissa.

STT kysyi Smithiltä torstaina sosiaalisen median kautta, haluaako hän kommentoida syytteitä, mutta hän ei ainakaan päivällä ollut vielä vastannut.

– Haluan kuulla useita asianomistajia, Reenilä kertoi tulevasta oikeudenkäynnistä.

---

Artikkelia muokattu 5.1.2017 klo 15.30: lisätty STT:n saamat syyttäjän kommentit sekä maininta Smithin tavoittelusta.


Axl Smithin matkustuskielto kumottiin – juontajatähti piti suunsa supussa 1:59


Rikostoimittaja Pekka Lehtinen kertoo, miten Smith suhtautuu tutkintaan 3:44

Lue myös:

    Uusimmat