Axl Smithin salakatselujupakan tuomarin sakot pysyivät korkeimmassa oikeudessa – uhrien nimiä ja arkaluonteisia tietoja paljastui

2:01
Juontaja Axl Smith sai salakatselusta lopulta ehdollisen vankeustuomion.

Korkein oikeus piti voimassa hovioikeuden tuomio Axl Smithin salakatelujupakan tuomarille. Tuomari oli määrännyt uhrien henkilöllisyyden pidettäväksi salassa, ja oli laatinut tuomiosta erillisen julkisen kappaleen, jossa näiden nimien piti olla poistettu.

Tuomiossa näkyi kuitenkin seitsemän uhrin nimet. Tuomio oli lähetetty noin 140 tiedotusvälineen edustajalle.

Virheen vuoksi tuomiossa olleita tietoja sukupuolielämästä ja terveydentilasta voitiin yhdistää uhreihin.

Tuomari toimi huolimattomasti

Oikeus katsoi tuomarin paljastaneen salassa pidettävää tietoa huolimattomuuttaan hyväksyessään julkisuuteen tarkoitetun tuomion puutteellisena. Korkein oikeus pitänyt tekoa vähäisenä, koska arkaluonteiset teidot päätyivät laajalle toimittajien joukolle.

Hovioikeus oli määrännyt tuomiarin 25 päiväsakon rangaistukseen. Korkein oikeus ei muuttanut tuomiota. Sen mukaan rangaistuksessa on huomioitu virheen vakavat seuraukset, mutta myös se, että tuomion laatimisessa käytetty tietojärjestelmä mahdollisti tuomarin virheellisen käsityksen salausmerkintöjen asianmukaisuudesta. Tuomari oli myös pyrkinyt korjaamaan virheensä heti sen havaittuaan.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja