Avustajakoira saa riidan tai rikoksen kohteeksi joutuneen lapsen puhumaan – ”Olisi hyvä kokeilla Suomessakin”

6:40

Koirista on moneksi: opastamaan näkövammaisia, haistamaan syövän tai matalan verensokerin, toimimaan poliisin työparina, etsimään huumeita… Yhdysvalloissa on huomattu, että ne ovat myös erittäin hyvä tuki rikosten ja oikeusprosessien keskelle joutuneille lapsille. Suomessakin halutaan nyt avustajakoiria lohduttamaan lapsia viranomaisrattaissa. 

Yhdysvalloissa on käytetty jo lähes 15 vuoden ajan avustajakoiria sellaisissa oikeusprosessin tilanteissa, joissa lapsiuhrit tarvitsevat tukea. Koiria istuu oikeudessa esimerkiksi sellaisten lasten vieressä, jotka ovat joutuneet hyväksikäytetyiksi tai jotka täytyy ottaa pois vanhemmiltaan.

– Koiran ansiosta lapsen on paljon helpompi puhua. Pelkäävä lapsihan lopettaa puhumasta eikä uskalla edes katsoa tuomariin. Kun koira nojaa lapseen ja lapsi voi silittää koiraa, lapsen emotionaalinen tila muuttuu niin, että hän pystyykin jatkamaan puhumista, toimitusjohtaja Celeste Walsen Courthouse Dogs Foundation -järjestöstä kertoi Huomenta Suomessa perjantaiaamuna.

Samankaltaista avustajakoiratoimintaa haluttaisiin nyt tuoda myös Suomeen. Kehittämispäällikkö Minna Sinkkonen THL:ltä arvioi, että avustajakoirasta voisi olla hyötyä esimerkiksi päätettäessä lapsen huostaanotosta tai kodin ulkopuolelle sijoittamisesta.

– Mahdollisesti myös sellaisissa tilanteissa, kun on hyvin vaikea huoltajuuskiista. Kun lähdetään puhumaan rikosten tutkinnasta ja lapsiin kohdistuvista rikoksista, on tietenkin poliisin asia, miten he mahdollisesti voisivat hyödyntää koiria omassa toiminnassaan, Sinkkonen totesi lähetyksessä.

Avustajakoiran tehtävänä on käytännössä vain tarjota lämmintä läsnäoloa makaamalla lattialla tai lapsen vieressä samalla, kun häntä kuullaan.

– Tämä selkeästi vaikuttaa siihen, että lapsen stressitaso vähenee. On helpompi olla mukana ja vastata niihin kysymyksiin, joita vieraat aikuiset siinä tilanteessa sitten kysyvät, Sinkkonen sanoo.

– Tässä on paljon sellaisia aineksia, että olisi ihan hyvä kokeilla tätä Suomessakin, Sinkkonen lisää.

Millaisen koulutuksen oikeuden istunnoissa lapsia tukevat koirat saavat? Katso koko video ylhäältä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja