KOLUMNI: Avioliitto – mitä se on?

Eduskunta äänestää tänään siitä, mitä avioliitto tarkoittaa tämän ajan Suomessa. Kyseessä on vahva ja perinteinen perheoikeudellinen instituutio, jonka piirissä elää lähes pari miljoonaa suomalaista. Avioliitto on käsitteenä kaikille tuttu. Ehkä juuri siksi äänestys sen muuttamisesta on nostanut niin valtaisan tunneryöpyn.

Avioliitto tarkoittaa tällä hetkellä naisen ja miehen välistä liittoa. Eduskunnan äänestyksessä on kyse siitä, voiko se tarkoittaa jatkossa kahden aikuisen, myös samaa sukupuolta olevien liittoa. Itse olen matkan varrella kypsynyt ajattelemaan avioliitosta aiempaa laajemmin, ja valmis hyväksymään ehdotetun lakimuutoksen.

Samaa sukupuolta olevien parisuhteiden asemaa on parannettu askel kerrallaan. Kun eduskunta vuonna 2000 käsitteli lakia rekisteröidystä parisuhteesta, palautevyöry oli silloinkin massiivinen. Vaikka käsittelyssä olevalla avioliittolain muutosesityksellä on merkittävä tasa-arvo- ja ihmisoikeusulottuvuus, painopiste on nyt nimenomaan avioliiton käsitteessä ja symboliikassa. Juridinen yhdenvertaisuus voitaisiin toteuttaa myös toisella tapaa, muuttamalla laki rekisteröidystä parisuhteesta samansisältöiseksi avioliittolain kanssa.

Kun rekisteröidyt parisuhteet hyväksyttiin toistakymmentä vuotta sitten, eduskunta korosti nimenomaan, ettei muutoksella ollut tarkoitus muuttaa avioliiton käsitettä ja asemaa. Tänään näemme, miten paljon käsitykset avioliitosta ovat tässä ajassa muuttuneet. Tasa-arvo on mm. perheen sisäisen adoption muodossa edennyt myös tällä välillä, kuten pitääkin.

Kansanedustajat ovat saaneet asiaan liittyen erittäin paljon yhteydenottoja. Yleisesti ottaen niiden silmiinpistävä piirre on voimakas mustavalkoisuus. Avioliittolain muutoksen kannattajat leimataan luonnonvastaisiksi – perinteisen avioliittokäsitteen puolustajat taas tasa-arvon ja ihmisoikeuksien polkijoiksi.

Olisi äärimmäisen toivottavaa, että tässäkin asiassa pystyisimme esittämään mielipiteemme sivistyneessä keskustelussa pitäytyen. Kun kyse on nimenomaan avioliiton käsitteestä, pitäisi myös vastustavia mielipiteitä pystyä kunnioittamaan. On toisaalta vaikea ymmärtää, miksi niin monet avioliitossa elävät tuntuvat kokevan oman asemansa horjuvan, jos avioliittomahdollisuus suodaan myös uusille pareille.

Jos kansalaisaloite avioliittolain muuttamiseksi tänään voittaa, eduskunnan salissa äänestettäneen samasta asiasta uudestaan vielä lähiviikkoina. Asia palautuu saliin käytyään suuressa valiokunnassa. Jos äänestystulos on tiukka, joudutaan uudenkin äänestyksen tulosta vielä jännittämään.

Heidän, joita avioliittolain muutos henkilökohtaisesti koskee, on tärkeä muistaa, että ensi kesäksi ei voi vielä häitä suunnitella. Ehdotuksen mukaan muutos tulisi voimaan maaliskuun alussa 2017, ja sen voimaantulo kytkeytyy joka tapauksessa tukkuun muita perheoikeuden muutostarpeita.

Paula Lehtomäki, kansanedustaja (kesk.)

Lue myös:

    Uusimmat