Avioero saattaa käydä kalliiksi autoilijalle – Seura: Ex voi viedä jopa vakuutusbonukset!

Käytettyä autoa ostamassa? Tässä vinkit autokaupoille 2:21
Käytettyä autoa ostamassa? Tässä vinkit autokaupoille.

Ajoneuvovakuutukset ovat nykyisin omistajakohtaisia. Aiheesta kertova Seura muistuttaa, että bonuksia ei ole enää mahdollista siirtää esimerkiksi aviopuolisolle, vaikka kumpikin olisi käyttänyt samaa autoa.

Liikennevakuutuksen bonusten toimintaperiaate on yksinkertainen: Aja ilman vahinkoja, saat alennusta vakuutuksestasi. Mitä pidempään pidät "putkea" yllä, sitä paremmat ovat bonuksesi.

Monelle eroavalle pariskunnalle voi kuitenkin tulla yllätyksenä, että ajoneuvovakuutusten bonukset ovat olleet vuoden 2017 lakiuudistuksen jälkeen omistajakohtaisia.

– Bonusprosentti muodostuu vakuutuksenottajan henkilökohtaisen vahinkohistorian mukaan, ja vakuutusyhtiöillä on omat järjestelmänsä, joiden mukaan bonusprosentti lasketaan, vakuutusasiantuntija Hanna Salo FINEn Vakuutus- ja rahoitusneuvonnasta kertoo Seuralle.

Uudistus oli ollut vireillä jo vuodesta 2004. Muutos mahdollistaa vakuutusyhtiöille aiempaa paremmat mahdollisuudet määritellä itse omat bonusjärjestelmänsä, mikä on johtanut aiempaa suurempiin eroihin vakuutusyhtiöiden välillä.

Salo muistuttaa, että puolisot voivat yhä ajaa samalla autolla, vaikka vakuutus olisi vain toisen nimissä. Yleensä vakuutus kannattaa kuitenkin ottaa sen henkilön nimiin, joka käyttää autoa enemmän.

Salo vahvistaa Seuralle, että avioerotilanteissa vakuutuksia ei voi siirtää tai jakaa, jos auto vaihtaa omistajaa eron yhteydessä. Kuolintapaukset ovat kuitenkin asia erikseen.

– Kuolintapauksissa ajoneuvovakuutus siirtyy kuolinpesän nimiin ja pysyy siellä niin kauan, kunnes auto vaihtaa omistajaa.

Lue myös:

    Uusimmat