Mainos

Avajaiset pilalla? Maailman suurin jääsilta romahti Juuassa

2:47

Pohjois-Karjalan Juuassa juhlitaan tällä viikolla jäärakentamista ennätyssillan romahtamisesta huolimatta.

Juuan Nunnanlahteen rakenteilla ollut maailman pisin jääsilta tuhoutui lämpimän sään sulatettua sillan keskiosan. 

Projektisuunnittelija Heidi Tanskanen kertoo, että maailmanennätys jäi saavuttamatta, sillä siltaa tukenut muotti oli paikoillaan sillan romahtaessa. Jääsillan oli tarkoitus olla jänneväliltään 35 metriä pitkä.

– Jäädytystyötä oli vielä tekemättä. Sitä oli tarkoitus jatkaa näiden lauhojen säiden jälkeen, mutta puhallettava muotti ei kestänytkään lauhan sään tuomaa lisäpainoa.   

1:33

Työryhmä tutki maanantaina jäljelle jääneitä rakenteita ja selvitti, voiko asialle vielä tehdä jotain.

Jäärakennusalueen avajaisia vietetään ensi viikonloppuna. Sortuneen sillan lisäksi alueella on muun muassa jääpaviljonki, jääputous, liukumäki sekä lumesta ja jäästä rakennettu kappeliravintola.

Tanskanen sanoo, että avajaiset järjestetään alkuperäisten suunnitelmien mukaan.

– Tietysti katsomme nyt, miten sääolosuhteet vaikuttavat näihin muihin rakennelmiin.   

Inspiraationa da Vinci

Silta on ollut rakenteilla kuusi viikkoa, ja sitä on suunniteltu kuukausia. Projekti on toteutettu kansainvälisenä yhteistyönä, jota on johtanut hollantilainen Eindhovenin teknillinen yliopisto.

Suomalaisista korkeakouluista mukana on Aalto-yliopisto. Yhteensä jäärakennusalueen kansainvälisissä projekteissa on ollut mukana 170 ihmistä.

Suunnitelman pohjana on käytetty Leonardo da Vincin 1500-luvulla suunnittelemaa siltaa. Siltaa rakennettiin vahvistetusta jäästä, johon on sekoitettu selluloosaa.

Projekti edistyi tammikuun kovien pakkasten aikaan sujuvasti, mutta helmikuussa nollan yläpuolelle kohonneet lämpötilat koituivat sillan kohtaloksi.

Jäärakentamisen rajoja on koeteltu Juuassa aikaisemminkin. Viime vuonna Juukaan rakennettiin ennätyskorkea jääkatedraali ja toissa vuonna maailman suurin jääkupoli.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.