Sitra julkaisi raporttinsa Suomen ilmastotoimista ja esteitä onnistumiselle löytyy – näin vastaa ympäristöministeri Krista Mikkonen

Sitra: Suomen ilmastotavoitteiden tiellä erilaisia esteitä - vieraana ympäristöministeri Krista Mikkonen 6:25
Sotran mukaan Suomen infrastruktuurissa on sellaisia puutteita, jotka haittaavat ilmastotavoitteisiin pääsyssä. Katso ylläolevalta videolta, miten ympäristöministeri Krista Mikkonen vastaa Sitran esittämiin väitteisiin.

Sitran uuden selvityksen mukaan Suomen ilmastotoimien edellä on useampi este. Ympäristöministeri Krista Mikkonen vastasi Viiden jälkeen -ohjelman haastattelussa, miten Suomi aikoo Sitran luettelemia esteitä ratkaista.

Suomi on sitoutunut olemaan hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä. Ilmaan ei päästetä enemmän hiilidioksia kuin mitä hiilinielumme, kuten valtameret, metsät ja maaperä pystyvät sitomaan itseensä. 

Yksi Sitran esittämä ongelma Suomen ilmastotavoitteiden edessä on se, että tulevaisuuden näkymä on epätarkka ja että valtion tulisi asettaa selvät tavoitteet. 

Ympäristöministeri Mikkosen mukaan vuoden 2035 tavoite on vain välitavoite.

– Tämän jälkeen päästöjä pitää saada vielä vähemmäksi. Puhutaan tällöin hiilinegatiivisuudesta, eli sidotaan enemmän hiilidioksidia kuin sitä päästetään ilmaan. Meillä on ilmastolaki tällä hetkellä lausuntokierroksella, ja siinä on päästövähennystavoitteet myös vuodelle 2040 ja 2050. 

Mikkonen myöntää, että Suomi tarvitsee tarkemmat ilmastosuunnitelmat myös pidemmälle aikavälille.

"Taloudellisia kannustimia tarvitaan"

Toinen Sitran esiintuoma ongelma matkalla kohti ilmastotavoitteita on se, että Suomen taloudelliset kannustimet ovat riittämättömiä, eikä Suomelle ole käytössä tehokkaimpia mahdollisia toimia ilmastonmuutoksen torjumiseksi. Näin on esimerkiksi maataloudessa, joka tuottaa neljänneksen Suomen päästöistä. 

Tästäkin asiasta Mikkonen on samoilla linjoilla. 

– Taloudellisia kannustimia tarvitaan. Meillä saattaa tällä hetkellä olla fossiilienergiaa käyttävät ratkaisut edullisempia kuin puhtaat ratkaisut. Ja tämähän ei kannusta valitsemaan puhtaita ratkaisuja.

Tähän Mikkosen mukaan voidaan nimenomaan poliittisilla ratkaisuilla vaikuttaa.

– Tuetaan siirtymää puhtaisiin ratkaisuihin, verotetaan fossiilienergian käytöstä ja otetaan tukia pois.

Jutun yläpuolella olevalta videolta näät Krista Mikkosen haastattelun kokonaisuudessaan. 

Lue myös:

    Uusimmat