Mainos

”Auttavainen” nainen vei rollaattorivanhusten rahat - useita tapoja huijata

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi 51-vuotiaan naisen vajaan kahden vuoden ehdottomaan vankeusrangaistukseen. Auttavaisena esiintynyt 51-vuotias vei seitsemältä vanhukselta rahaa.

Ensimmäinen tapaus sattui tammikuussa 2016 Myllypuron terveysasemalla. Nainen lyöttäytyi 77-vuotiaan rollaattorilla liikkuvan naisen seuraan. Kun 77-vuotias oli ollut lähdössä asemalta pois, nainen halusi auttaa laittamalla 77-vuotiaan kela-kortin tämän lompakkoon. Samalla nainen otti 30 euroa rahaa.

Toisessa teossa helmikuussa 51-vuotias tunkeutui 80-vuotiaan miehen asuntoon esiintyen taksitarkastajana. Miehelle nainen kertoi etsivänsä taksikuitteja. Rollaattorilla liikkuva mies ei pysynyt naisen perässä ja nainen vei makuuhuoneen lipastosta 800 euroa käteistä.

Kolmannessa Kauppakeskus Columbuksessa nainen lyöttäytyi niin ikään rollaattoria käyttävän 80-vuotiaan naisen seuraan. Hän oli valehdellut 80-vuotiaalle olevansa sairaanhoitaja ja muistavansa naisen työnsä kautta. Ravintolassa nainen oli hakenut ja maksanut 80-vuotiaan ruuan.

80-vuotias antoi naiselle Veikkauksen pelitositteita lunastettavaksi ja 20 euroa, joista piti kymmenen käyttää Naapurit-peliin. Tässä vaiheessa 51-vuotias oli pyytänyt uhrilta pankkikortin ja tunnusluvun siltä varalta, jos raha ei riittäisi. 51-vuotias nosti kortilla 500 euroa rahaa.

Neljäs uhri oli 70-vuotias mies. Nainen esiintyi kodinhoitajana ja kertoi tulleensa hoitamaan miehen jalkoja. Rasvat olivat kuitenkin autossa ja hän pyysi miestä maksamaan ne. 70-vuotiaalla ei ollut käteistä, jolloin hän antoi naiselle pankkikortin ja sen tunnusluvun. Nainen nosti kortilla 480 euroa ja maksoi ostoksiaan 464 euron edestä.

Viides uhri, 77-vuotias mies sairasti Parkinsonin tautia ja käytti rollaattoria. Taas nainen esiintyi kotisairaanhoitajana ja sanoi tulleensa tarkastamaan miehen eläkepapereita. Nainen vei keittiössä olleesta lompakosta 250 euroa rahaa.

Kuudennessa teossa uhri, 87-vuotias nainen oli istunut kotitalonsa edessä penkillä. 51-vuotias oli esittäytynyt Kelan työntekijänä ja tulleensa selvittämään uhrin eläkeasioita. Taas nainen pääsi penkomaan uhrin asuntoa, josta hän vei kaikkiaan 4040 euroa. 87-vuotiaan kaikki säästöt olivat olleet lipastossa kirjekuoressa.

Seitsemäs uhri, 89-vuotias mies menetti 350 euroa. 51-vuotias oli lyöttäytynyt Itäkeskuksen metroasemalla rollaattorilla liikkuvan miehen seuraan. Nainen väitti olevansa lääkäri ja esiintyi tuttavallisesti. 51-vuotias auttoi miestä ruokaostosten kantamisessa.

Asunnossa nainen oli sanonut haluavansa auttaa miestä hoitoavustuspapereiden täyttämisessä. Mies oli tarjonnut kahvitkin, mutta huomannut naisen lähdettyä lompakostaan puuttuvan 350 euroa.

”Suunnitelmallista”

Nainen tuomittiin kahdesta törkeästä varkaudesta, kahdesta törkeästä petoksesta ja kahdesta törkeästä maksuvälinepetoksesta sekä kolmesta varkaudesta.

Käräjäoikeuden mukaan teot olivat suunnitelmallisia. Nainen oli valikoinut uhreikseen nimenomaan iäkkäitä ja huonosti liikkuvia vanhuksia. Hän oli käyttänyt hyväkseen iäkkäiden asianomistajien hyväuskoisuutta ja heikentynyttä mahdollisuutta puolustaa omaisuuttaan.

51-vuotias nainen oli vapautunut vankilasta joulukuussa 2015 eli noin kuukautta ennen ensimmäistä tekoa. Käräjäoikeus katsoi aiemman rikollisuuden koventamisperusteeksi.

Kun mukaan laskettiin jäännösrangaistus, tuomio oli 1 v 9 kk vankeutta ehdottomana.

Oikeus määräsi, että nainen on pidettävä jatkamisvaaran takia vangittuna.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.