Auton omistaminen tulee Suomessa niin kalliiksi, että kauppareissutkin saattavat tulla halvemmaksi taksin kyydissä

Rahoitustuotteiden markkinapaikka VertaaEnsin.fi teki analyysin, jossa vertailtiin automatkojen kokonaiskustannuksia vaihtoehtoina omalla autolla ajaminen ja taksilla matkustaminen.

Analyysin esimerkkihenkilö halusi kuukauden aikana ajaa taksilla samat ajot kuin autolla: joka arkipäivä työmatkan edestakaisin ja lisäksi kaksi kauppamatkaa viikossa.

– Tuloksena oli, että taksilla ajaminen oli halvempaa kuin oman auton omistaminen, VertaaEnsin.fi kertoo kokeilun tuomista numeroista.

Vertailussa oman auton kustannukset ovat 730 euroa kuukaudessa. Laskelma sisältää lyhennykset, korot, arvonalennukset, polttoaineet, renkaat, huollot, vakuutukset, katsastukset, pysäköinnit ja ajoneuvoverot.

Vaihtoehtona olevan taksin kustannukset ovat 724 euroa kuukaudessa. Sillä saa vertailussa käytetyt työ- ja kauppamatkat.

Reunaehdot ja epävarmuudet

Analyysi sisältää reunaehtoja, sillä taksin käyttö on taloudellisesti perustellumpaa lyhyitä välejä ajavalle kaupunkiasujalle.

Vertailussa taksikilometrin hinnaksi on arvioitu 1,4 euroa.

Oma auto puolestaan kannattaa, jos työajoista saa kilometrikorvauksia. Jos ajettavia kilometrejä kertyy huomattavan paljon, oma auto tulee edullisemmaksi kuin taksi.

– Puhtaasti taloudellisesta näkökulmasta katsottuna taksin käyttö on kuitenkin halvempaa”, analyysissa päätellään.

Laskelmassa auton arvo putoaa ensimmäisenä vuonna 15 prosenttia. Esimerkiksi 33 000 euron auton hinnasta katoaa 412 euroa kuukaudessa.

Pelkän arvonaleneman hinnalla ajaa taksilla 3500 kilometriä vuodessa. Kun päälle lasketaan polttoaineet, päästään yli 4000 taksikilometriin vuodessa.

Lue myös:

    Uusimmat