Talvivaate vaaraksi turvaistuimessa? Näin vastaa Autoliitto!

Amerikkalainen tv-kanava testasi, mitä tapahtuu, kun turvaistuimessa olevalla lapsella on paksut toppavaatteet päällä ja auto ajaa kolarin.

Lopputulos on karua katsottavaa. Paksujen talvivaatteiden vuoksi turvavyö ei kiristy kunnolla kehoa vasten ja testissä lapsen tilalla käytetty nukke lentää istuimesta kuin turvavyötä ei olisi lainkaan.

50 kilometrin tuntinopeudella tapahtuvassa törmäyksessä 18-kiloinen lapsi muuttuu 360-kiloiseksi ja aiheuttaa pahaa jälkeä myös etupenkkiläisille, mikäli turvavyö ei pidättele lasta istuimessa.

– Aikuisia ohjeistetaan ottamaan takki pois päältä, jotta turvavyö saadaan kiristettyä tiukasti kehoa vasten, kertoo Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen.

Tämä toteutuu Vesalaisen mukaan lähinnä pidemmillä matkoilla, jolloin auto on sisältä lämmin. Lyhyemmillä työ- ja asiointimatkoilla on arkirealismia, että takki pidetään päällä – varsinkin, kun mennään kylmään autoon.

Tällöin ohjeistetaan avaamaan takki ja asettamaan turvavyö kulkemaan takin alla. Myös takin liepeet on syytä vetää pois lannevyön alta.

Paksut toppavaatteet saavat aikaan sen, että turvavyö jää helposti löysälle, eikä turvaistuin näin ollen toimi suunnitellusti.

– Turvaistuimen vöitä ei voi ujuttaa lapsen toppahaalarin alle samaan tapaan kuin normaali kolmipisteturvavyö ujutetaan aikuisen takin alle, Vesalainen kertoo.

Jotta lapsen turvallisuus ei vaarantuisi, on tärkeää, että lapsen istuinvyöt kiristetään aina kunnolla. Erityisesti kiristämisen merkitys korostuu talviaikaan, kun lapsi on puettu paksuihin toppavaatteisiin.

– Moni vanhemmista jättää vyöt tietoisesti löysään ajatellen, että lapsen on näin mukavampi matkustaa. Tämä tapahtuu kuitenkin turvallisuuden kustannuksella, Vesalainen varoittaa.

Lue myös:

    Uusimmat