Mainos

Autojen uudet päästötestit astuvat voimaan huomenna – luvassa aiempaa realistisempia lukemia

Uusien automallien on huomisesta lähtien läpäistävä tarkennetut, entistä luotettavammat päästötestit, joissa mitataan todellisissa ajo-olosuhteissa syntyviä päästöjä. Lisäksi niiden on läpäistävä parannettu laboratoriotesti.

Uudet päästötestimääräykset astuvat voimaan huomenna 1. syyskuuta. Uusien päästötestien tulokset ovat aiempaa luotettavampia, ja ne antavat autonostajille totuudenmukaisemman kuvan eri automallien päästöistä.

Päästöjen sisältämät typen oksidit ja hiukkaset ovat merkittäviä ilmaa saastuttavia tekijöitä. Niitä mitataan nyt entistä luotettavammin todellisissa ajo-olosuhteissa tehtävällä RDE-testillä.

RDE-testiä täydentää uusi realistisempi laboratoriotestausmenettely. Sillä mitataan hiilidioksidipäästöjen ja polttoaineenkulutuksen ohella myös typen oksidien ja muiden epäpuhtauksien määriä.

Kunhan komission tammikuussa 2016 ehdottama testejä koskeva asetus hyväksytään, ajoneuvojen testauksesta odotetaan tulevan laadukkaampaa ja riippumattomampaa. Jo liikenteessä olevien autojen valvontaa lisätään, ja järjestelmää ryhdytään valvomaan EU:n tasolla.

EU:n vähäpäästöisen liikenteen strategialla pyritään tehostamaan liikennejärjestelmää, nopeuttamaan vähäpäästöisen vaihtoehtoisen energian käyttöönottoa liikenteessä ja siirtymään päästöttömien ajoneuvojen käyttöön.

Komissio laatii marraskuuhun 2017 mennessä vaihtoehtoisten polttoaineiden jakeluinfrastruktuuria koskevan toimintasuunnitelman, jolla pyritään saamaan vaihtoehtoiset polttoaineet mahdollisimman laajasti tarjolle Euroopassa.

Lähde: Euroopan komission Suomen-edustusto

***

1:15

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.