Autoilija! Et kai laiminlyö näiden kuluvien osien säännöllistä vaihtamista? – "Voi seurata hintavia remontteja"

Näin vaihdat renkaat autoosi 6:20
Näillä vinkeillä vaihdat renkaat kuin vanha tekijä.

Kesärenkaiden vaihtaminen tarjoaa oivan ajankohdan auton iskunvaimentimien ja jousien kunnon tarkastamiselle.

Autojen varaosia maahantuova Kaha kertoo tiedotteessaan, että kylmä ja runsasluminen talvi on koetellut autoja ympäri Suomen.

Merkittävät routavauriot näkyvät kevään tullen myös autojen kuluneina iskareina. Yhtiö muistuttaa, että huonokuntoiset iskunvaimentimet tulisi vaihdattaa viipymättä, sillä niillä on merkittävä vaikutus paitsi ajoneuvon mukavuuteen myös turvallisuuteen.

Iskunvaimentimien suositeltu vaihtoväli on 100 000 kilometriä, mutta mikäli autoa kuormataan usein raskaasti – esimerkiksi asuntovaunua tai peräkärryä vedettäessä – menevät iskarit yleensä vaihtokuntoon jo aikaisemmin. Myös jousien kunto kannattaa tarkastaa samalla, sillä huonossa kunnossa olevat jouset kuluttavat uudetkin iskunvaimentimet nopeasti loppuun.

"Onnettomuuden ainekset nopeasti kasassa"

Iskareiden huono kunto paljastuu yleensä vasta katsastuksessa, mikäli ne eivät enää täytä niille asetettuja minimivaatimuksia, mutta ne olisi hyvä vaihtaa jo ennen kuin katsastuksen läpäisy jää siitä kiinni.

– Kuluneet iskunvaimentimet eivät pidä renkaita kunnolla kiinni tiessä, eivätkä tiestä pomppivat renkaat puolestaan reagoi tehokkaasti jarrutukseen – onnettomuuden ainekset ovat siis nopeasti kasassa. Mikäli huomaat renkaiden kuluneen epätasaisesti, vika saattaa löytyä vaihtokuntoon kuluneista iskunvaimentimista, Kaha kertoo tiedotteessaan.

Kuluneilla iskareilla on vaikutuksia myös ajettavuuteen, sillä auto muuttaa herkästi ajosuuntaa, lähtee helposti sivuluisuun ja jousitus lyö pohjaan epätasaisella ajettaessa.

– Viallisilla iskareilla ajaminen saattaa vahingoittaa myös auton pakoputkiston osia ja jousitusta, mistä voi seurata hintavia remontteja.

Vaikuttavat myös jarrutusmatkaan

Jarrujen ja renkaiden valtaisa merkitys jarrutusmatkaan tuskin on kenellekään yllätys, mutta tiesitkö, että myös iskareilla on merkitystä?

Kaha muistuttaa, että huonokuntoiset iskunvaimentimet voivat pidentää jarrutusmatkaa jopa viidenneksellä hyväkuntoisiin verrattuna, koska vaihtokunnossa olevat iskarit eivät välttämättä saa pidettyä rengasta tehokkaasti kiinni tiessä jarrutuksen aikana.

Lähde: Kaha

Lue myös:

    Uusimmat