Mainos

Auto viilenee parhaiten, kun suuntaat suuttimet näin – autonvalmistajalta 5 vinkkiä ilmastoinnin käyttöön

1:21

Aikoinaan liikenteeseen pyrittiin lähtemään aamun varhaisina hetkinä, jolloin lämpötila ei ollut vielä kohonnut tai moottoritiellä ajettiin ikkunat auki, jotta auto saatiin tuuletettua. Toisin kuin nykypäivänä, ilmastointi ei ollut autoissa vakiovaruste 1980-luvulla. Autonvalmistaja Seat kertoo viisi vinkkiä, joilla nykyauton ilmastoinnista saa kaiken hyödyn irti.

Pääkuvan video

Tältä Audin ensimmäinen sähköauto näyttää sisältä

Seatilla kunkin automallin tuuletus- ja ilmastointijärjestelmän suunnittelu kestää kolme vuotta. Tämä aika käytetään ilmanvaihtokanavien sekä tuuletusaukkojen suunnitteluun ja optimointiin tietokoneella. Apuna käytetään kolmiulotteisia tietokonemalleja sekä ilmavirtausten simulointia, jotta voidaan ennustaa kuinka ilma kulkee auton sisällä.

On tärkeää, että kuumuuden vaikutusta ei aliarvioida. Seatin asiantuntijan mukaan kuljettaja reagoi 20 prosenttia hitaammin 35 asteen lämpötilassa kuin 25 asteen lämpötilassa.

Seat listasi viisi virhettä, joihin sortumalla oman auton ilmastoinnista ei saa kaikkea suunniteltua hyötyä irti.

1. Älä käännä ilmastointia täysille heti autoon astuessa

Kesällä auton ollessa auringonpaisteessa, sen sisälämpötila voi nousta jopa 60 asteeseen. Lämpötila laskee 25 asteeseen noin puolessa tunnissa, mikäli noudatat muutamaa helppoa keinoa. Yksi yleisimmistä virheistä on laittaa ilmastointi heti täydelle puhallukselle.

– Avaa ensin auton ovet ja laske ikkunat hetkeksi alas ennen kuin astut autoon sisään ja käynnistät ilmastoinnin, suosittelee Àngel Suárez SEATin teknisestä keskuksesta.

Tällä yksinkertaisella ohjeella saat auton sisälämpötilan laskemaan luonnollisesti. Kun auto on tuulettunut, voit astua sisään, sulkea ovet ja ikkunat ja käynnistää ilmastoinnin.

2. Älä pidä ilman sisäkiertoa päällä

Tämä on toinen klassinen virhe, jonka ihmiset tekevät, sillä ajatellaan, että se pitää huurteen pois ikkunoista. Sen sijaan Suarez suosittelee pitämään ilmastoinnin automaattiasennossa, jolloin ilmankierrosta saadaan tasaisempi ja tehokkaampi.

3. Älä unohda ilmastointia talvellakaan

Toisinaan aamut saattavat olla viileitä. Tästä huolimatta ilmastointi on hyvä pitää päällä, sillä siten voidaan estää ikkunoiden huurtuminen, kun ilman ulkolämpötila alkaa nousta.

4. Älä kohdista suuttimia kasvoille

Usein kuullaan sanottavan ”laitatko ilmastointia kovemmalle”. Tämä ei kuitenkaan johdu usein lämpötilasta, vaan siitä, miten ilma kiertää autossa. Tasaisen ilmankierron saavuttamiseksi suuttimet tulee olla suunnattu ylöspäin, ei matkustajien kasvoille. Tällä yksinkertaisella tavalla ilma kiertää autossa paremmin ja jokainen matkustaja saa nauttia viileästä ilmasta.

5. Älä laiminlyö huoltoa

Kuten monet muutkin asiat autossa, myös ilmastointilaite tarvitsee säännöllistä huolenpitoa. Suodatin olisikin hyvä vaihtaa aina 15 000 tai 20 000 kilometrin välein, jotta ilmastoinnin virtaus ja voimakkuus eivät huonone.

Lähde: Seat

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja