Autioitunut alkuperäinen Pöllölaakso on nyt alusta graffitaiteelle: "Aika pysähtyy, kun tähän tilaan tulee"

Vanha Pöllölaakso on muuttunut purkutyömaaksi – tältä MTV:n pitkäaikainen koti näyttää nyt 4:45
Katso video: Vanha Pöllölaakso on muuttunut purkutyömaaksi – tältä MTV:n pitkäaikainen koti näyttää nyt.

Alkuperäiseen Pöllölaaksoon Helsingin Ilmalassa on ilmestynyt graffititaiteen salattu galleria. 

MTV käänsi uuden sivun historiassaan alkuvuodesta 2023 ja muutti vanhoista tiloistaan Ilmalasta Vallilan Konepajalle Helsingissä. Vanha, alkuperäinen Pöllölaakso on nyt siis historiaa, ja tiloja puretaan tällä hetkellä kovaa vauhtia.   

Samalla kun vanhaa puretaan, on tiloihin ilmestynyt myös jotain uutta: runsaasti graffititaidetta. MTV Uutiset vieraili vanhoissa tiloissaan Ilmalassa, jossa kierroksen vanhan Pöllölaakson uumeniin antoi Umacon-purkuyrityksen toimitusjohtaja Juha Nyberg

Nyberg esitteli muun muassa erään vanhan studion green screen -seinälle ilmestyneen valtavan graffitaideteoksen. Hän kertoi iloitsevansa kyseisen taiteilijan puolesta siitä, että teos kuvataan, jotta se saa "ansaitsemansa jatkoelämän" myös kohteen purkamisen jälkeen. 

– Tästä voisi sanoa, että on mielestäni taidetta. Sen näkee purkkien määrästäkin, että täällä on tehty tätä työtä ajan kanssa. Ja sitten sen huomaa, että ne, jotka ovat tässä tilassa olleet tekemässä töitä, ei ole rikottu mitään, ei ole haluttu tuhota mitään, on haluttu luoda. Ja se, joka tämän tilan on käynyt taiteilemassa, niin arvostan kyllä sitä, Nyberg totesi. 

– Ja toisaalta, tähän tilaan kun tulee ja näkee kaiken tämän tekniikan, niin ainakin minut se pistää kovin hiljaiseksi. Tämä on niitä hetkiä, kun tulee sellainen erikoinen tilanne keskelle työpäivää, kun tuntuu, että aika pysähtyy, kun tähän tilaan tulee. 

Purkuyritys Umacon on tehnyt yhteistyötä erilaisten tahojen kanssa purkukohteissaan, myös Ilmalan Pöllölaaksossa. Siellä ovat käyneet harjoittelemassa niin Puolustusvoimat kuin poliisitkin, ja Nybergin mukaan myös taiteilijat ovat tervetulleita. Purkajat kuitenkin toivovat, että heiltä tultaisiin kysymään, voiko maalaamaan tulla, niin he näyttäisivät työmaalta turvalliset paikat siihen.

– Me pystytään kyllä se järjestämään, ja mielellään tehtäisiinkin se, koska sitten se olisi meille turvallista, ettei tule ikäviä ylläreitä, eikä naapurusto häiriinny siitä kun se tehdään hallittuna aikana. 

Yllä olevalta videolta näet, millaista graffititaidetta purettava Pöllölaakso kätkee vielä hetken ajan sisäänsä.

Lue myös:

    Uusimmat