Mainos

Australian mantere liikahtanut jopa 1,5 metriä – koordinaatit joudutaan laskemaan uudelleen

Australiassa maan koordinaatit joudutaan laskemaan uudelleen, koska valtava mantere on liikkunut viimeisten 20 vuoden aikana jopa 1,5 metriä.

Liikkuminen johtuu maankuoren rakenteen liikkeistä. Australian pohjois- ja itäpuolella on mannerlaattojen yhtymäkohdat ja maa itse kuuluu Indo-Australian laattaan. Tämä tektoninen liikehdintä aiheuttaa haasteita myös esimerkiksi GPS-tekniikalle.

Australian yleisradioyhtiö ABC kertookin, että Sydneyn kuuluisa oopperatalo on nykyisin merkattu koordinaatein S 33°51’24,4 ja E 151°12’55, mutta se ohjaa paikasta sivuun mantereen liikkumisen takia. Geologien mukaan koordinatit tulevat heittämään vuoteen 2020 mennessä kahdella metrillä. Se ei kuulosta paljolta, mutta se voi aiheuttaa ongelmia verkkokartoille ja liikenteelle.

Tutkijat ovat parhaillaan laskemassa uusia koordinaatteja, vaikka maan liikkuminen ei ole loppumassa. Laskelmien mukaan maa liikkuu kuukaudessa noin 5 millimetriä, eli vuosittain jopa kuusi senttimetriä.

Tutkijat arvioivat, että 10 miljoonan vuoden kuluttua Sydney on Brisbanen korkeudella, eli noin 925 kilometriä pohjoisemmassa. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.