Auschwitzin vapauttamisesta 60 vuotta

Natsien Puolaan rakentamasta Auschwitzin keskitysleirin vapauttamisen tule tällä viikolla kuluneeksi 60 vuotta. YK:n yleiskokous pitää tänään erityisistunnon tapahtuman muistamiseksi.

Lapsia keskitysleirillä

Natsi-Saksan pahimmat kuolemanleirit sijaitsivat miehitetyssä Puolassa. Auschwitzissa murhattiin yli miljoona ihmistä, suurin osa juutalaisia, mutta myös muita puolalaisia, romaneja, homoja, sotavankeja. Tällä viikolla keskitysleirin vapauttamisesta tulee kuluneeksi 60 vuotta.YK:n yleiskokous pitää tänään erityisistunnon tapahtuman muistamiseksi.

Leirien kauhut paljastuivat vasta kun ne vapautettiin. Auschwitzin portit avasivat neuvostoliittolaissotilaat, sattumalta ja osana suurempaa etenemistä kohti Berliiniä.

Sodan jälkeen Puolan kolmen ja puolen miljoonan hengen juutalaisyhteisöstä oli jäljellä alle kaksisataatuhatta. Poismuuton seurauksena heitä asuu Puolassa enää nelisentuhatta.

Tuore suomennos on valoton kuvaus

Auschwitzin tuhoamisleireistä on julkaistu runsaasti kirjallisuutta. Tuore suomennos keskitysleirivanki Tadeusz Borowskin novelleista on synkeä teos ihmisyyden katoamisesta.

Itsekin Auschwitzisissa olleen, ei-juutalaisen Borowskin kirjoitukset ovat lähes valottomia. Natsit ovat armottomia vangeille. Myös vankien ihmisyys alkaa liueta. Rakkauden ja välittämisen rinnalle ja ohikin nousevat kateus, ilmiannot - jopa omien lasten kieltäminen.

Borowski teki itsemurhan 1950-luvun alussa. Hänen tyttärensä oli tuolloin neljän päivän ikäinen.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 24.01.2005)

Lue myös:

    Uusimmat