Aurinkorannikon suomipappi: Tänne ei kannata paeta ongelmiaan

Aurinkorannikon suomalaisen seurakunnan johtava pappi Timo Sainio on tavannut työnsä kautta monia Espanjassa asuvia suomalaisia. Muutto vieraaseen maahan vaatii hyvän valmistautumisen. Sainio listaa sudenkuoppia, joihin maahanmuuttaja saattaa kompastua.

Riittämättömät etukäteisjärjestelyt

Toisinaan etelän lämpöön rientää ihmisiä lähes lennosta. Ajatellaan, että asiat kyllä järjestyvät itsestään.

Kuvio ei toimi näin yksinkertaisesti. Ennen ulkomaille muuttoa täytyy olla hyvin tiedossa sekä asunto että toimeentulo, oli sitten kyseessä työpaikka tai eläke. Asuntoja kyllä löytyy, mutta esimerkiksi takuuvuokrat voivat paljastua yllättävän korkeiksi.

Sairauksien hoito

Espanjalaisen hoidon taso on todella korkea. Lisäksi yli 65-vuotiaat nauttivat sekä ilmaisista lääkäripalveluista että lääkkeistä.

Kompastuskiveksi saattaa muodostua kielikynnys. Henkilökohtaisia vaivojaan ei ole aina helppoa lähteä selvittämään vieraalla kielellä. Tulkki on usein välttämätön. Aurinkorannikolla työskentelee myös yksityisiä suomalaisia lääkäreitä, mutta se maksaa. Tällöin on hyvä, että vakuutukset ovat kunnossa.

Yksinäisyys

Aurinkorannikolla on tarjolla paljon harrastustoimintaa. Siitä huolimatta moni jää ulkopuolelle, joko omasta tahdostaan tai tahattomasti. Yksinäisyys saattaa iskeä sosiaalisen eristäytymisen myötä.

Yksinäisyyden myötä paikalliset Suomi-baarit saattavat muodostua toiseksi olohuoneeksi. Tämä voi johtaa alkoholiongelmiin. Yksinäisyys ja tekemättömyys ovat selkeitä riskitekijöitä. Aurinkorannikolla toimii tätä silmällä pitäen omia suomalaisten AA-ryhmiä.

Ulkomaille ei pidä missään nimessä paeta jo olemassa olevia ongelmia. Taakka kulkee mukana ja saattaa muuton myötä kasvaa.

Suhde ympäröivään kulttuuriin

Vieraassa maassa asumisesta saa paljon enemmän irti, jos pyrkii ystävystymään paikallisten kanssa. Espanjalaiset ovat ystävällistä kansaa, mutta syvemmän yhteyden muodostaminen ei ole aina helppoa.

Kaikki paikalliset eivät edes halua olla tekemisissä ulkomaalaisten kanssa. Koska alueella on paljon turismia, moni suhtautuu ulkomaalaisiin sillä asenteella, että heitä tulee ja menee. Miksi ystävystyä vain hetkellisesti?

Suhteet sukulaisiin Suomessa

Ei ole tavatonta, että ikävä Suomeen jäänyttä sukua ja perhettä kohtaan kasvaa niin voimakkaaksi, että asuminen ulkomailla käy ylivoimaiseksi. Puolikin vuotta erossa lapsista ja lapsenlapsista voi tuntua pitkältä ajalta.

Myös omien vanhempien vanheneminen mutkistaa kuvioita. Eteen tulee tilanteita, joissa tuntee itsensä riittämättömäksi. On siedettävä jatkuvaa pientä huolta siitä, mitä kotimaassa tapahtuu.

Studio55/Jenni Kokkonen

Lue myös:

    Uusimmat