Aurinkopaneelien hinta romahti ja suosio kasvoi

Suomalaisten kiinnostus aurinkoenergiaa kohtaan on kasvanut. Sekä neuvontaorganisaatioissa että sähköyhtiöissä on huomattu ihmisten lisääntynyt kiinnostus. Intoa on lisännyt se, että aurinkopaneelien hinnat ovat muutamassa vuodessa pudonneet jopa kuudesosaan. Samalla oman sähköntuotannon kannattavuus on parantunut.

- Kyllä siltä tuntuu, että kiinnostus on kasvanut. Motiva koordinoi kuluttajien energianeuvontaa ja sitä kautta on viime aikoina tullut paljon enemmän kysymyksiä aurinkoenergiasta kuin aikaisemmin, kertoo Motivan asiantuntija Milja Aarni.

Pääkaupunkiseudun Ilmastoinfon aurinkosähkökampanja on myös innostanut yhteydenottoihin.

- Tämä on ihan uutena asiana alkanut kiinnostaa taloyhtiöitä. Parhaimmillaan neljänä peräkkäisenä päivänä tuli soitto taloyhtiöistä, joita nämä aurinkosähköjärjestelmät kiinnostaisivat, laskee Ilmastoinfon energia-asiantuntija Teemu Kettunen.

Kiinnostuksen kasvu on havaittu energiayhtiöissä.

- Ihmiset ovat selvästi kiinnostuneita. Teettämämme kyselyn mukaan suomalaiset uskovat aurinkosähkön tulevaisuuteen. Uusi lupaava kohderyhmä ovat taloyhtiöt, sanoo Fortumin tuotepäällikkö Olli Raatikainen.

Aurinkopaneeleita myös kerrostaloihin

Helsingissä herttoniemeläisen kerrostalon katolle asennettiin huhtikuussa aurinkopaneelit. Paneelit kuuluvat taloyhtiössä asuvalle Janne Käpylehdolle. Aurinko tuottaa nyt kaiken hänen asuntonsa tarvitseman sähkön. Kesän ylituotanto menee sähköyhtiön pankkiin, josta sitä voi hyödyntää myöhemmin.

- Aurinkosähköpaneelien hintakehitys on ollu viime vuosina niin kiinnostava, että se alkaa olla taloudellisesti kannattavaa niin kerros- ja rivitalo- kuin omakotitaloympäristöissäkin. Ja koska kerrostaloissa ei vielä ole aurinkosähköä, koin todella mielenkiintoiseksi haasteeksi kokeilla, miten tämä onnistuu, perustelee Janne Käpylehto.

Taloyhtiön muut osakkaat eivät vastustaneet ja muutenkin Käpylehto on ollut tyytyväinen hankintaansa.

- Asentaminen sujui päivässä ja järjestelmä oli samantien toiminnassa. Kannustan kovasti muitakin taloyhtiöitä aurinkosähkön hankintaan, koska tämä on taloudellisesti kannattavaa. Tärkeää on, että sähköstä käytetään mahdollisimman iso osa itse. Silloin laskennallinen kannattavuus on parempi, vinkkaa Käpylehto.

Herttoniemeläisen kerrostalon katolla on 14 aurinkopaneelia. Järjestelmän hinta oli noin 6 000 euroa ja takaisinmaksuaika on arviolta 10-15 vuotta.

Suuret mahdollisuudet Suomessakin

Eri puolilla Suomea, esimerkiksi Lappeenrannan seudulla, on jo tehty useampia aurinkopaneelien kimppatilauksia.

- Lappeenrannasta tämä alkoi viime vuonna ja siellä tehtiin ensimmäinen yhteishankinta. Nyt on neljäs menossa. Se auttaa saamaan hintaa alas, kun tilataan kerralla paljon. Toisaalta ihmiset, joille asia ei ole tuttu, pääsevät helpommin mukaan ja saavat apua ja neuvoja, kiittelee Milja Aarni.

Aarnin mielestä olisi vielä monia keinoja, joilla aurinkosähkön kiinnostavuutta voisi parantaa entisestään.

- Sähkön pientuottajien asemaa on parannettu viime vuosina, mutta vieläkin voisi parantaa. Kuntien erilaisia lupakäytäntöjä aurinkosähköasioissa pitäisi yhtenäistää. Samoin verotus on joiltakin osin vielä epäselvää.

Kukaan ei tarkkaan tiedä, paljonko Suomessa on aurinkopaneeleja käytössä, koska verkon ulkopuolisia mökkipaneeleja ei tilastoida. Suomen energiatuotannosta aurinkosähkön osuus on noin promillen luokkaa. Saksan sähköstä 6 prosenttia tuotetaan aurinkopaneeleilla. Italiassa luku on jo 8 prosenttia.

- Jopa noin 20 prosenttia Suomen sähköntuotannosta voitaisiin tuottaa aurinkovoimalla, laskee Fortumin aurinkoteknologiapäällikkö Eero Vartiainen.

Vartiainen ennustaa, että tulevaisuudessa aurinkopaneelien hinta laskee edelleen ja tehokkuus kasvaa.

- Nyt paneelien hyötysuhde on 16 prosentin luokkaa, joten parantamisen varaa on. Ja tehokkuuden kasvun myötä hinta laskee jatkossakin.

Janne Käpylehto kertoo blogissaan energia-asioista. Hän on myös kirjoittanut kirjan aiheesta.

Ilmastoinfon aurinkosähkösivut löytyvät täältä ja Motivan neuvot täältä.

Lue myös:

    Uusimmat