Aurinkopaneeli selässä talviretkellä - Saadaanko kännykkään luotua virtaa?

MTV Uutiset kertoi viime kuussa suomalaisesta Tespack-yrityksestä, joka valmistaa aurinkopaneeleilla ja akkuteknologialla varustettuja reppuja ja rinkkoja vaativaan käyttöön.

Tällä kertaa testaamme repun sisältämää tekniikkaa käytännössä. Testissämme on Tecpackin Beetle 30L -reppu, joka sisältää 37 x 20 senttimetrin kokoisen aurinkopaneelin (7W, 18V). Aurinkopaneelilta saatu virta varastoidaan erilliseen 12 000 mAh "Tesbank"-akkuun. Kyseisen akun avulla voidaan ladata erilaisia mobiililaitteita sähköverkoista riippumattomana.

Testasimme, pystyykö aurinkopaneeli tarjoamaan virtaa mobiililaitteelle vuoden synkimpänä ajankohtana kun aurinko pilkahtaa vain hetkeksi näkyviin horisontissa.

Laadukkaasti valmistettu reppu

Beetle 30L -reppu on laadukkaan oloinen kokonaisuus niin materiaaleiltaan kuin viimeistelyn osaltakin.

Repun selkäosa ja olkaimet on tukevasti topatut, minkä ansiosta se tuntuu selässä miellyttävältä.

Repun päälle sijoitettu ellipsin muotoinen aurinkopaneeli mukailee sulavasti repun muokieltä. Aurinkopaneelin saa myös helposti irroitettua pois repusta.

Myös itse Tesbank-akku on hyvin viimeistelty tuote. Beetle-reppukokonaisuuden 12 000 mAh akku on tarkoitettu tablettien, kännyköiden ja muiden kevyen kategorian mobiililaitteiden lataamiseen.

Plussaa

- Laadukkaasti toteutettu ja pitkälle viimeistelty kokonaisuus

- Monipuoliset liitännät

- Täyteen ladatulla Tesbank-akulla voi ladata mobiililaitteita useaan kertaan, vaikka aurinko ei paistaisikaan.

-Pystyy kehittämään hieman virtaa myös pimeään talviaikaan

-Hinta/laatusuhde


Miinusta

- Suomen olot talvella ovat harvoin otolliset pienikokoisen aurinkopaneelin hyödyntämiselle

Akun reunassa on kaksi 5V USB-virtapistoketta, sekä 9V/12V-liitäntä. Akkupaketti sisältää myös todella kattavan valikoiman latausliittimiä erilaisia mobiililaitteita varten.

Akun kansiosassa on neljä sinistä LED-valoa, jotka näyttävät akun varaustason. Lisäksi valittu jännite näytetään omilla erillisillä LED-valoilla. 

Tesbank-akku kytketään päälle pyöreästä virtanäppäimestä. Myös haluttu jännite valitaan virtanäppäimen kautta, painamalla sitä muutaman sekunnin ajan.

Tämän jälkeen ladattava mobiililaite kytketään kiinni Tesbank-akkuun ja lataus alkaa välittömästi.

Laitteen käyttämiseksi ei siis tarvita mitään sen kummempaa teknologista osaamista, kaikki tapahtuu hyvin suoraviivaisesti ja yksinkertaisesti.

Aurinkopaneelilla tapahtuvan lataamisen lisäksi Tesbank-akun voi ladata myös suoraan pistorasiasta mukana toimitettavan adapterin avulla. Tällöin akun lataaminen täyteen kestää nelisen tuntia.

Reissuun lähdettäessä akku kannattaakin ladata täyteen, jolloin se on valmis tarjoamaan virtaa mobiililaitteiden tarpeisiin välittömästi, vaikka aurinko ei paistaisikaan. Tesbak-akku voidaankin helposti mieltää eräänlaiseksi mobiililaitteiden virtapankiksi.

Kannettavan tietokoneen latausta varten Tespackilla on tarjolla myös tehokkaampia aurinkopaneeleita ja 20 000 mAh:n akku.

Auringolla lataamista keskellä Suomen synkkää talvea

Mutta katsotaanpa seuraavaksi, miten aurinkopaneeliteknologia toimii käytännössä.

Tyhjensimme ensin Tesbank-akun täysin. Tämän jälkeen lähdimme repun kanssa ulos ja suuntasimme sen aurinkoa kohti.

Tämä oli erittäin haastavaa, sillä aurinko paistoi niin matalalla, että valonsäteet jäivät jatkuvasti puiden latvojen taakse vaikka olimmekin metsä-aukealla.

Suomen kalpea talviaurinko ei tarjoa kuin muutaman tunnin melko tehotonta latausaikaa.

Latasimme reppua aurinkopaneelilla 3,5 tunnin ajan, käytännössä koko päivän tarjoaman valoisan ajan. Tämän jälkeen kokeilimme oliko Tesbank-akkuun tarttunut lainkaan virtaa.

Ja yllätys yllätys, Tesbankin LED-merkkivalo syttyi päälle, virtaa siis oli todellakin tullut.

Kytkimme vanhan Samsung Galaxy S -kännykän kiinni Tesbank-akkuun latautumaan. Ennen lataamista puhelimen akun varaus oli 14 %. Tesbank-akku pystyi lataamaan Samsungin akkua 21 prosenttiin asti, ennenkuin se uupui.

Seitsemän prosentin lisäystä puhelimen akulle voidaan pitää hyvänä suorituksena kun ajattelee sitä, miten olemattomiin auringonsäteisiin repun pieni aurinkopaneeli joutui tyytymään.

Tespackin mukaan 12 000 mAh:n Tesbank-akun lataaminen täyteen 7W:n paneelilla kestää noin kahdeksan tuntia. Kesäauringon tapauksessa tämä voi hyvinkin olla mahdollista, mutta talvisissa hämärissä olosuhteissa latausaikaa tarvittaisiin moninkertaisesti enemmän, jotta harvat auringonsäteet lataisivat akun täyteen.

Kokeilimme Repun latauskykyä myös pilvisellä säällä, mutta tämä oli jo liikaa aurinkopaneelille, emmekä saaneet tällöin lainkaan virtaa talteen.

Kova sana retkeilijälle

Tesback Beetle 30L osoittautui testissämme mainioksi tuotteeksi.

Reppukokonaisuuden 254 euron hintaa voidaan pitää hyvin kohtuullisena sen tarjoamiin ominaisuuksiin nähden.

Vaikka talviauringosta saatava energia on melko vähäistä, niin kriittisessä tilanteessa puhelimeen saatava muutaman prosentin lisävaraus voi olla merkittävä asia. Sillä saadaan virtaa esimerkiksi hätäpuhelun tekemiseksi.

Ja mikäli Tesbank-akun lataa pistorasiasta täyteen ennen matkaan lähtöä niin se pystyy tällöin lataamaan useita mobiililaitteita matkan aikana, vaikka aurinko ei pilkahtaisi laisinkaan. 

Kyseessä onkin käytännöllinen ja tyylikkäästi toteutettu tuote mm. vaeltajille ja reppureissaajille, jotka tarvitsevat sähköverkoista riippumatonta lisävirtaa mobiililaitteilleen.

Lue myös:

    Uusimmat