Mainos

Aurinkoenergialla toimiva lentokone laskeutui New Yorkiin – ennätyslennosta puolet jäljellä

2:35

Varhain tänä aamuna vain aurinkoenergiaa hyödyntävä Solar Impulse 2 -lentokone laskeutui New Yorkin Kennedyn lentokentälle. Ennen laskeutumistaan lentokone kaarsi vapaudenpatsaan luona ja jatkoi matkaa Manhattanille, josta matka jatkui lentokentälle.

Kyseessä on ensimmäisen kerta, kun lentokone yrittää lentää maapallon ympäri hyödyntämällä pelkkää aurinkoenergiaa.

– Tämä on kerrassaan uskomatonta. Tämä on unelmien täyttymys, lentokoneen sveitsiläinen kapteeni Andre Borschberg sanoi aluksen lentäessä valaistun vapaudenpatsaan lähettyvillä.

Solar Impulse 2 on kevytrakenteinen, vain 1 600 kiloa painava ja normaalilentokoneita selvästi hitaammin kulkeva lentokone. New Yorkiin lentokone lensi viereisestä Pennsylvanian osavaltiosta ja matkaan meni nelisen tuntia.

Pennsylvania - New York -osuus oli aurinkolentokoneen 14. matkaosuus. Lento alkoi viime vuoden maaliskuussa Abu Dhabista, josta matka on pysähdyksin jatkunut Aasian ja Tyynenmeren ylityksen jälkeen Yhdysvaltoihin. New Yorkista koneen on tarkoitus lähteä Atlantin ylitykseen ja jatkaa sitten matkaa Lähi-itään.

Koneen on tarkoitus olla maailman ensimmäinen lentokone, joka lentää maapallon ympäri aurinkoenergiaa käyttämällä.

Aurinkopaneelit täyttävät koneen rungon

Vaikka koneessa on vain yksi paikka, sen siipien kärkiväli on 72 metriä eli yhtä pitkä kuin Boeing 747 -lentokoneessa. Koneen ulkopinta on päällystetty 17 000 aurinkopaneelilla. Viimeisin osuus New Yorkiin oli yölento ja tällöin kone käytti akkuihin varastoitua aurinkoenergiaa.

Normaalisti Solar Impulse lentää noin 50 kilometrin tuntivauhtia. Lentoajan voi kaksinkertaistaa, kun aurinko on riittävän korkealle. Lentokorkeus on normaalisti noin 900 metriä mutta kone voi lentää myös 8 500 metrin korkeudessa. 

Lentokoneen vaikein matkaosuus oli 6 400 kilometriä pitkä lento Japanin Nagoyasta Havaijille. Tuolloin korkea trooppinen lämpötila vaurioitti koneen akkuja ja niitä piti korjata useita kuukausia.

Koneen on tarkoitus päättää matkansa kesän aikana. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.