Mainos

Auran seuraajasta päätetään ensi viikolla

Kokoomuksen eduskuntaryhmä valitsee ehdokkaan uudeksi liikenneministeriksi todennäköisesti ensi viikon perjantaina.

Ryhmänjohtaja Ben Zyskowicz pitää selvänä, että ministeriksi nousee tällä kertaa joku eduskuntaryhmän jäsenistä. Henkilöstä ei Zyskowiczin mukaan ole kuitenkaan vielä keskusteltu. Edellinen vapaaksi tullut kokoomuksen ministerinpaikka täytettiin ryhmän ulkopuolelta. Kuopion kaupunginjohtajaksi siirtyneen oikeusministeri Kari Häkämiehen seuraajaksi tuli Yrittäjäliiton toimitusjohtaja Jussi Järventaus.

Eduskunta pääsee keskustelemaan Soneran johdon osakekaupoista heti joulutauon päätyttyä. Talousvaliokunta saa selvityksen asiasta ensi viikon keskiviikkona. Koko eduskunta saa tietoa seuraavana päivänä. Todennäköisin tapa on pääministerin ilmoitus, jonka ministeri Aura antaa yhtenä viimeisistä virkatoimistaan.

Zyskowicz katsoi Auran eropäätöksen olevan tämän henkilökohtainen ratkaisu. Hänellä on koko ajan ollut kokoomuksen eduskuntaryhmän täysi luottamus.

Niinistö: Aura on kunnian mies

Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Sauli Niinistö luonnehti henkilökohtaisen vastuun ottanutta Auraa kunnian mieheksi. Niinistön mukaan hallitukselle ei koidu ministerinvaihdoksesta ongelmia, vaikka liikenneministeriössä on kesken mm. toimilupapolitiikkaan liittyviä asioita.

Aura oli ollut eilen yhteydessä Niinistöön ja kertonut "saaneensa mittarinsa täyteen", kun lauantaina oli taas tullut uutta ilmi keskustelussa pääjohtaja Pekka Vennamon kanssa.

Ongelmana olisi ollut se, että ilman mitään muita toimia Sonera olisi joutunut antamaan tänään pörssitiedotteen pääjohtajan aiemmin ilmoittamatta jääneestä sisäpiirikaupasta. Aura koki, että siitä olisi mahdollisesti aiheutunut yhtiölle vahinkoa. Hän tunsi lisäksi Vennamon pettäneen hänen luottamuksensa.

Aura katsoi tehneensä arviointivirheen luottaessaan Vennamoon. Sen vuoksi hän halusi lähteä hallituksesta. Niinistö oli kysynyt, tunsiko Aura todellakin näin. Kun hän vastasi myöntävästi, ei asialle mahtanut mitään.

Kokoomuksen puheenjohtajalla ei omien sanojensa mukaan ole ketään erityistä mielessä Auran seuraajaksi. Hänen mielestään valinta sen paremmin eduskuntaryhmän sisältä kuin ulkoa ole mikään periaate. Uusi ministeri ehtii pitää salkkua hallussaan vain reilut pari kuukautta, joten kyse on ohimenevästä vaiheesta.

Aho kaipaa keskustelua omistajapolitiikasta

Suurimman oppositiopuolueen keskustan puheenjohtaja Esko Aho pitää edelleen tärkeänä Soneraa ja myös laajemmin valtionyhtiöiden yksityistämistä koskevaa keskustelua eduskunnassa. Pääministerin ilmoitus antaisi sille kelvollisen pohjan.

Soneran johdon osakesotku on Ahon näkemyksen mukaan vain pieni sivujuonne Soneran myynnissä. Päähuomio tulisi kiinnittää koko antiin ja valtion omistajapolitiikkaan.

-Jos ylimmän johdon osakejärjestelyssä on kyse miljoonista, niin miljardiluokan kysymys on vielä käsittelemättä, Aho huomautti. Keskusta haluaa käydä läpi sen, miten, kenelle ja millaisin ehdoin kansallisomaisuutta myydään. Vennamon erottaminen ja Auran ero eivät Ahon mukaan näitä asioita ratkaise.
(STT)


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.