Audi esittelee uusinta valotekniikkaa Frankfurtin autonäyttelyssä

Audi esittelee autoteollisuuden valoteknologioiden seuraavan kehitysaskeleen kansainvälisessä autonäyttelyssä IAA:ssa Frankfurtissa. Uudet Matrix OLED -valot mahdollistavat aiemmin saavuttamattomissa olleen valaistuksen homogeenisuuden tason ja avaavat lisäksi luovia mahdollisuuksia suunnitteluun.

Audi on systemaattisesti kehittänyt OLED-valoteknologiaa viime vuodet. Matrix OLED -valot yhdistävät korkean teknologian insinöörityön ja designin ihanteellisella tavalla. Parhaillaan OLED-teknologiaa sovelletaan takavaloihin, jotka esitellään ensimmäistä kertaa konseptiautossa IAA:ssa.

Lyhenne OLED tulee englanninkielisestä termistä "organic light emitting diode" - luonnollisesti säteilevät valodiodit. Jokaisessa OLED-yksikössä on kaksi elektrodia, joista ainakin toisen tulee olla läpinäkyvä. Elektrodit sisältävät lukuisia ohuita kerroksia orgaanisia puolijohdemateriaaleja. Matala 3-4 voltin tasavirtajännite aktivoi ja valaisee kerrokset, joiden paksuus on alle tuhannesosamillimetrin. Valon väri määräytyy valonlähteen molekyylirakenteesta.

Toisin kuin muut valonlähteet, esimerkiksi LED-valot, jotka on valmistettu puolijohdekiteistä, OLED-yksiköt ovat litteitä valonlähteitä. Niiden tuottama valo on erityisen tasaista ja yhtenäistä, ja ne myös himmenevät portaattomasti. OLED-valot eivät luo varjoja eivätkä vaadi heijastinpintoja tai vastaavia optisia komponentteja, mikä tekee OLED-valoista tehokkaat ja kevyet. Ne eivät myöskään vaadi jäähdytystä.

OLED-valoteknologian kehitys on ollut nopeaa ja pian saadaankin jo nähdä myös OLED-teknologialla toteutetut vilkut ja jarruvalot. Tämänhetkisissä OLED-valoissa käytetyt ohuet lasiarkit saavat väistyä muovifilmien tieltä. Uudet joustavat materiaalit ovat kolmiulotteisia ja avaavat suunnittelijoille aivan uudenlaisia mahdollisuuksia.

Yksi etu uudessa OLED-teknologiassa on mahdollisuus jakaa valo pieniin segmentteihin, joihin voidaan ohjata eri kirkkaustasoja. Lisäksi voidaan toteuttaa erilaisia valon värejä ja jopa läpinäkyviä OLED-yksiköitä. Audi on esitellyt potentiaalista OLED-teknologiaa jo useissa malleissa ja konseptiautoissa.

Lähde: Audi Media Center

Lue myös:

    Uusimmat