OP-ryhmä kertoo asuntokaupan rauhoittuneen selvästi – myös asumisen kustannukset nousussa

Näin korkojen nousu vaikuttaa asuntojen hintoihin 3:08
Näin korkojen nousu vaikuttaa asuntojen hintoihin

Asuntokauppa on rauhoittunut selvästi viime vuoden poikkeuksellisen koviin lukuihin verrattuna, arvioi OP-ryhmä. OP odottaa asuntojen hintojen nousun hidastuvan tänä vuonna 0,5–1,5 prosenttiin.

OP:n mukaan asuntojen hinnat ovat jatkaneet alkuvuodesta nousuaan vuoden takaiseen verrattuna, mutta tahti on selkeästi hidastunut. OP:n asuntomarkkinakatsauksen mukaan ensimmäisen vuosineljänneksen aikana asuntojen hinnat nousivat keskimäärin 3,4 prosenttia vuoden takaisesta.

OP arvioi, että sekä asuntokauppa että lainannostoaktiivisuus on hidastunut viime vuodesta lähemmäs koronaa edeltänyttä tasoa. Lisäksi asumiskustannukset ovat kääntyneet selvään nousuun energian hintojen kohoamisen ja korkojen nousun myötä.

Asuntojen hintojen nousu on jakautunut alkuvuonna maantieteellisesti tasaisemmin kuin aikaisemmin. Huhtikuussa hintojen nousu oli keskimäärin nopeampaa suurten kaupunkien ulkopuolella.

Pääkaupunkiseudulla asuntojen hinnat ovat nousseet viime kuukausina muuta maata hitaammin. Yksiöiden hinnat ovat pääkaupunkiseudulla pysyneet samana tai joillain alueilla jopa laskeneet.

Lue myös:

    Uusimmat