Asuntokauppa tiedossa? Huolehdi, että nämä asiat ovat kunnossa

Talon ostajat joutuvat yhä useammin haastavan tilanteen eteen, jossa rakenneviat huomataan vasta kaupanteon jälkeen.

Allergia- ja astmaliiton ja Hengitysliiton sisäilma- ja korjausneuvonta saa paljon kysymyksiä tilanteista, joissa talon ostaja on huomannut rakennevian vasta kaupanteon jälkeen. Kysymysten runsauden perusteella tällaiset tapaukset ovat valitettavasti yleistymään päin.

– Talokaupoissa on aina kyse suurista summista. Silti näyttää, että talon rakenteita tutkitaan monesti vähemmän kuin esimerkiksi tietokoneen tai kännykän ominaisuuksia, sisäilma- ja korjausneuvonnan päällikkö Tuula Syrjänen ihmettelee.

Sisäilma- ja korjausneuvojen mukaan kaupan jälkeiset riidat voi välttää perehtymällä taloon ja kaupan ehtoihin kunnolla. Tuula Syrjänen neuvoo lukemaan talon kuntotarkastusraportin huolella, vaikka rakenteisiin liittyvät asiat saattavat tuntua joskus vaikeilta.

– Jos ostaja ei ymmärrä jotakin asiaa raportista, hän voi soittaa suoraan kuntotarkastuksen tehneelle tutkijalle ja kysyä, sisäilma- ja korjausneuvonnasta muistutetaan.

Kuntotarkastusraportti antaa arvokasta tietoa

Kuntotarkastusraportissa kiinnitetään huomiota esimerkiksi havaittuihin vaurioihin, vauriojälkiin sekä riskirakenteisiin. Riskirakenne tarkoittaa rakennetta, joka on talon rakennusaikana ollut tavanomainen rakennustapa, mutta on nykyisten tietojen mukaan helposti kosteus- ja homevaurioituva rakenne. Näiden kuntoa kannattaakin tarkkailla.

On tärkeää myös varmistaa, että onko kuntotarkastaja päässyt talon suljettuihin tiloihin, kuten muun muassa ryömintätiloihin ja yläpohjan tuuletustilaan. Tällaisten tilojen vauriot löytyvät harmillisen usein vasta kaupanteon jälkeen.

– Itse ostajana vaatisin kulkuaukon ja tarkastuksen tekemistä myös suljettuihin tiloihin ennen kaupantekoa, Tuula Syrjänen Allergia- ja astmaliiton ja Hengitysliiton sisäilma- ja korjausneuvonnasta painottaa.

Kumpi korjaa mahdolliset vauriot?

– Sopikaa myös ennen kauppoja, kumpi korjaa mahdolliset vauriot, niiden aiheuttajan ja millä aikataululla. Näin molemmat osapuolet varmasti tietävät vastuunsa, Tuula Syrjänen neuvoo.

Lähde:ePressi

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat