Asuntokauppa käy edelleen hyvin – pankin lainaneuvottelua voi kuitenkin joutua jonottamaan jopa kuukauden

2:31
Näin koronakriisi vaikutti asuntomarkkinoihin

Asuntokaupan digitalisaatio viranomaisten palveluissa sekä pankeissa ei ole sujuvoittanut asuntokauppoja, vaan on hidastanut niitä, moittii Suomen Kiinteistönvälittäjät (SKVL) syksyn asuntomarkkinaennusteessaan.

Välittäjien mukaan väestörekisterin toimintojen siirto Digi- ja väestötietovirastolle on aiheuttanut viiveitä kuolinpesille ja edunvalvottaville. Keväällä raportoitiin keskimäärin puolentoista kuukauden viiveitä, mutta nyt palvelua saa odottaa pahimmillaan 2–3 kuukautta.

Myös Maanmittauslaitoksen ylläpitämä sähköinen huoneistotietojärjestelmä toimii hitaasti, ja viiveet omistuskirjauksissa ja kiinteistöjen lainhuudoissa ovat yleisesti kuukauden mittaisia.

– On kuluttajille täysin kohtuutonta, että digitaaliset hankkeet hidastavat ja vaikeuttavat asuntokaupan prosesseja näin paljon, sanoo SKVL:n toimitusjohtaja Jussi Mannerberg tiedotteessa.

Pankit painostavat käyttämään digipalveluita

Eniten viivästyksiä syntyy kuitenkin pankkien palveluissa. Kiinteistönvälittäjien tietojen mukaan pelkästään lainaneuvotteluun pääsemistä joutuu odottamaan keskimäärin kuukauden.

Koronan myötä yleistyi asuntokaupan tekeminen sähköisillä allekirjoituksilla. Käytännössä näissä palveluissa on viiveitä, ja usein voi kestää yli viikon, ennen kuin rahat ovat tilillä.

Mannerbergin mukaan jotkin pankit ovat jopa alkaneet periä kovia summia kaupanteosta konttorissa painostaakseen asiakkaita ja välittäjiä käyttämään digipalveluita.

Ongelmista huolimatta - 2000-luvun vilkkain kauppavuosi

Suomen Kiinteistönvälittäjiin kuuluu lähes 500 toimistoa ja lähes 1  600 välittäjää. Markkinakyselyyn vastasi noin 70 prosenttia jäsenyrityksistä. Kyselyyn vastanneet välittäjät arvioivat, että vaikka kauppamäärä kesällä hiukan laski verrattuna viime vuoteen, on tästä tulossa 2000-luvun vilkkain asuntokauppavuosi.

Tarjonta on lisääntynyt, mutta 2000-luvun taloista on edelleen pulaa. Asuntojen hintapyynnöt ovat nousseet kovan kysynnän myötä monin paikoin jo yli markkinahintojen. Mannerbergin mukaan oikean hinnan asettaminen on tärkeää, ettei myyntiaika venähtäisi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja