Mainos

OP: Asuntokaupan kevät-kesäkausi oli vilkasta myös Suomen pienissä kunnissa – "Väitetään, että kauppa käy vain suurissa kaupungeissa"

2:14
Kotitalouksien velkaantuminen laitettava kuriin, vaatii valtiovarainminisertiön työryhmän raportti.

Asuntokauppa käy pirteästi myös pienemmissä kaupungeissa, ilmenee OP:n ekonomistien selvityksestä.

Myös kiinteistövälitysyhtiö Kiinteistömaailman barometrista selviää, että asuntokauppa on sujunut kesällä viime vuotta selvästi paremmin.

– Kevät ja kesä näyttävät olleen asuntokaupalle hyvää aikaa myös suurten kaupunkien ulkopuolella. Asuntomarkkinoiden piristyminen myös pienemmillä paikkakunnilla on erittäin positiivista, mutta kyse on silti vain muutaman kuukauden kauppamääristä, joista ei kannata tehdä kovin pitkälle meneviä johtopäätöksiä, kertoo OP:n ekonomisti Joona Widgrén tiedotteessa.

Esimerkiksi Valkeakoskella kauppamäärät nousivat huhti-heinäkuussa vuoden takaisesta yli 50 prosenttia. Hämeenlinnassa kauppamäärät kasvoivat lähes 24 prosenttia, Keravalla 22 prosenttia ja Porvoossa 17 prosenttia.

– Usein väitetään, että kauppa käy vain suurissa kaupungeissa. Vaikka pienillä paikkakunnilla hintataso ei välttämättä nouse ainakaan merkittävästi, se ei tarkoita, etteikö niissä myytäisi asuntoja, sanoo OP:n asuntorahoituksesta ja asumisen palveluista vastaava johtaja Kaisu Christie.

Kauppa kävi vilkkaasti edelleen suuremmillakin paikkakunnilla. Selvityksen mukaan jokaisessa Suomen kymmenessä suurimmassa kaupungissa asuntokauppoja tehtiin huhti-heinäkuussa edellisvuotta enemmän.

OP:n ekonomistit ennustavat asuntojen hintojen nousevat tänä vuonna koko Suomen tasolla keskimäärin 0–1,5 prosenttia.

Kiinteistömaailma odottaa vakaata kehitystä

Kiinteistömaailman välittäjät odottavat vakaata kehitystä asuntomarkkinoilla. Pienten käytettyjen asuntojen kysyntä vahvistuu edelleen samaan aikaan, kun vastaavan kokoluokan uusia asuntoja on tarjolla jonkin verran aikaisempaa enemmän.

Barometrin mukaan pienistä käytetyistä asunnoista koetaan olevan iso puute pääkaupunkiseudulla. Pääkaupunkiseudun ulkopuolella isoimmissa aluekeskuksissa käytettyjen asuntojen markkina on hyvässä tasapainossa.

Muualla Suomessa näkymät ovat hieman pessimistisempiä, mutta pienten käytettyjen asuntojen markkina on edelleen erittäin toimiva.

– Pääkaupunkiseudun kasvu näyttää vain kiihtyvän ja parhailla alueilla asuntojen arvot nousevan. Muualla Suomessa ostajan pitää arvonkehityksen kannalta olla taloyhtiön taloudellisen tilanteen ja sijainnin suhteen tavallista tarkempi, sanoo Kiinteistömaailman toimitusjohtaja Risto Kyhälä tiedotteessa. 

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja