Helmikuu asuntomarkkinoiden hiljaisin sitten laman alun, Vantaalla asuntojen arvosta on sulanut jo yli 10 prosenttia

Uskaltaako ensimmäiseen asuntoon enää sijoittaa? 10:35
Uskaltaako ensimmäiseen asuntoon enää sijoittaa?

Vanhojen osakeasuntojen hinnat laskivat yli viisi prosenttia vuoden takaisesta. Hinnat putosivat kaikissa suurissa kaupungeissa, ja suurinta pudotus oli Vantaalla.

Vanhojen osakeasuntojen hinnat laskivat helmikuussa koko maassa 5,4 prosenttia vuoden takaisesta, kertoi Tilastokeskus torstaina.

Hinnat kuitenkin nousivat tammikuuhun verrattuna 1,4 prosenttia.

Asuntojen hinnat laskivat kaikissa suurissa kaupungeissa. Hintojen lasku oli suurinta Vantaalla, missä hinnat laskivat 10,4 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Helsingissä hinnat laskivat 7,1 prosenttia ja Oulussa 6,8 prosenttia.

Kuudessa suurimmassa kaupungissa vanhojen osakeasuntojen hinnat laskivat 6,1 prosenttia verrattuna vuotta aiempaan. Suurten kaupunkien ulkopuolella hinnat laskivat 4,4 prosenttia.

Pääkaupunkiseudulla vanhojen osakeasuntojen hinnat laskivat 6,7 prosenttia vuoden takaisesta.

Kerrostaloasuntojen hinnat laskivat koko maassa 6,4 prosenttia ja rivitaloasuntojen hinnat 3,1 prosenttia verrattuna vuoden takaiseen.

Kiinteistönvälittäjien kautta tehtiin helmikuussa 15 prosenttia vähemmän vanhojen kerros- ja rivitaloasuntojen kauppoja kuin vuotta aikaisemmin.

Markkinat vilkastuvat jo keväällä?

Pellervon taloustutkimus PTT:n vanhempi ekonomisti Veera Holappa pitää myönteisenä, että hinnat kääntyivät kaikissa suurissa kaupungeissa nousuun tammikuuhun verrattuna.

Holappa uskoo, että kevään mittaan asuntomarkkinoilla saatetaan nähdä vilkastumista.

Holapan mukaan kotitalouksien arviot omasta taloudestaan ovat edelleen vaisuja, mikä vaimentaa asuntomarkkinoita. Markkinoita voi Holapan mukaan myös yhä hyydyttää ensiasunnon ostajien varainsiirtoverovapauden loppuminen vuodenvaihteessa.

– Kun kotitalouksien tunnelmat kohoavat ja ensiasunnon ostajat alkavat palata markkinoille, asuntokauppaketjut lähtevät purkautumaan. Se voi jo kesää kohti vilkastuttaa markkinoita, Holappa sanoo PTT:n tiedotteessa.

Hintakehitys odotettua parempaa

OP-ryhmän asuntomarkkinoihin erikoistuneen senioriekonomistin Joona Widgrénin mukaan asuntojen hintojen kehitys oli helmikuussa hitusen OP:n odotuksia parempaa, mutta kauppamäärät pysyivät odotetun heikkoina.

Widgrénin mukaan OP:ssa odotetaan asuntomarkkinan vedon paranevan ja kaupankäynnin lisääntyvän vaisun alkuvuoden jälkeen.

– Asuntojen hinnat voivat kääntyä varovaiseen nousuun vuoden jälkimmäisellä puoliskolla, kun korkotason lasku ja talouden yleinen piristyminen loppuvuodesta tukevat asuntomarkkinoiden kehitystä, Widgrén sanoo OP:n tiedotteessa.

Hiljaisin helmikuu vuosikymmeniin

Hypon pääekonomistin Juho Keskisen mukaan helmikuu oli asuntomarkkinoilla niin hiljainen, että hiljaisempaa helmikuuta pitää hakea 1990-luvun alkuvuosista.

Keskisen mukaan vuodenvaihteessa toteutettu varainsiirtoveromuutos vääristää tällä hetkellä kuvaa asuntomarkkinan todellisesta tilasta, kun ensiasunnon ostajat tekivät kiireellä kauppojaan ennen vuodenvaihdetta.

Keskinen arvioi, että kuluttajat kaipaavat edelleen selkeämpää signaalia talouden kasvukäänteestä ja korkojen laskusta.

– Kysyntää poreilee pinnan alla, mutta markkinoiden joukkopsykologia pitää ostajia jarrupolkimella vielä alkuvuonna, kun yleinen epävarmuus käy kuluttajien hermoille, Keskinen sanoo Hypon tiedotteessa.

"Ostajien markkinat jatkuvat"

Suomen Yrittäjien pääekonomistin Juhana Brotheruksen mukaan asuntomarkkinoiden näkymät ovat tällä hetkellä heikommat kuin kertaakaan koko 2000-luvulla.

– Kauppa ei käy ja myyntiajat ovat kasvaneet pääkaupunkiseudullakin yli 100 päivän mittaisiksi, kun ostajien markkinat jatkuvat ainakin kesään asti. Kotitalouksilla asunnon ostoaikeet olivat tammi-maaliskuussa matalimmat sitten vuoden 1999, Brotherus sanoo tiedotteessaan.

Brotheruksen mukaan se, että helmikuussa hinnat hieman nousivat tammikuusta, ei anna vielä aihetta riemuun.

– Yhden kuukauden heilahtelut ovat yleisiä, eikä käänteestä voi vielä puhua, Brotherus summaa.

Brotheruksen mukaan kotitaloudet ovat nyt äärivarovaisia ja kriisiherkkiä, kun perusturvallisuus on horjunut korona-, energia-, sota- ja lakkoselkkauksissa.

Hän muistuttaa, että myymättömien uusien ja vanhojen asuntojen varasto on kertynyt niin suureksi, että sulateltavaa riittää pitkään.

– Asuntomarkkinoiden laskukausi jatkuu ja kasvukausi käynnistyy vasta loppuvuonna, kun korkolasku ja paraneva ostovoima muuttavat talousyhtälöä suotuisammaksi, Brotherus ennustaa.

Asuntomarkkinoiden jumi alkaa purkautua vuonna 2025 2:02
Asuntomarkkinoiden jumi alkaa purkautua vuonna 2025

Lue myös:

    Uusimmat