Asunnonomistaja – napinasi voi maksaa sinulle tuhansia euroja vuodessa!

Kerrostalojen käytäville kiirii taatusti sana, jos huoneistossa on liian kuuma tai ikkunat vetävät. Isännöitsijää tieto ei kuitenkaan tavoita. Tämä voi tehdä asukkaiden lompakkoon jopa kymmenien tuhansien eurojen lisälaskun.

Asuntoyhtiöiden käytävillä napistaan usein vetävistä huoneista, liian kuumista pattereista tai vuotavasta hanasta. Napina kannattaisi kuitenkin viedä myös isännöitsijän korviin, sillä se voi auttaa välttämään kymmenien tuhansien euron lisäkustannukset.

– On erittäin tärkeää että viesti menee eteenpäin isännöitsijälle tällaisissa tapauksissa sen sijaan, että niistä keskustellaan vain asukkaiden kesken. On tutkittu, että esimerkiksi vähän tiputtavat hanat maksavat taloyhtiölle noin 900 euroa vuodessa, kertoo Verkkoisännöinti.fin toimitusjohtaja Timo Metsälä.

Energiatehokkuus ja pienet huoltotoimenpiteet säästävät parhaimmillaan kymmeniä tuhansia euroja muutamassa vuodessa.

– Yhden asteen pudotus huonelämpötilassa, voi saada aikaan 5 prosentin säästön lämmityskustannuksissa. Usein tilanne on se, että huonelämpötila on noin 25–26 astetta, kun ihanteellinen lämpötila on 21 astetta. Mikäli se säädetään kohdalleen, laskee huonelämpötila neljä astetta, jolloin säästö on jopa 20 prosenttia, Metsälä sanoo ja jatkaa:

– Kun perushaagalainen kerrostalo kuluttaa lämmitykseen noin 40 000–50 000 vuodessa. Jos huonelämpötilan pudotuksella saadaan 20 prosentin säästö, pienentää se kustannuksia 10 000 euroa vuodessa.

Mistä asukkaan kannattaa huolehtia?

Suurin osa hoitovastikkeista kuluu lämmityskuluihin. Kuitenkin vain harva kerros- tai rivitaloasukas ymmärtää, että hänen kulutustottumuksensa vaikuttavat kokonaiskulutukseen huomattavasti.

Esimerkiksi huonelämpötilan seuraaminen kannattaa. Sopiva lämpötila on 20–22 astetta ja heitoista kannattaa kertoa isännöitsijälle. Jos tuulettamiselle on ikkunoita avaamalla tarvetta, kannattaa myös siitä kertoa eteenpäin – se kun on merkki huonosti toimivasta ilmanvaihdosta, mikä voi aiheuttaa pahimmillaan home- ja muita sisäilmaongelmia tai vaikuttaa lämmitysenergian käyttöön.

Suurimmassa osassa uusia kerrostaloja on koneellinen ilmastointi. Kotien sähkönkäyttötutkimus 2011 -osoittaa, että moni ei kuitenkaan käytä sitä oikein, mikä näkyy suoraan sähkölaskuissa.

Hannele Lampela/ MTV3

Lue myös:

    Uusimmat