Asunnon sotkemisesta suuttunut mies ampui toista vatsaan – pakotti haavoittuneen sen jälkeen ajelulle

Asunnonpitoa koskevista erimielisyyksistä tulistunut mies ampui tuttuaan jalkaan ja vatsaan Helsingissä Peltokyläntiellä.

Tapaus sattui viime maaliskuussa. Tekijä oli sopinut tapaamisen taloyhtiön parkkialueelle, jonne uhri saapui autolla toisen henkilön kanssa.

Tekijä saapui parkkipaikalle ja uhrin noustessa autosta otti esiin pistoolin ja ampui uhria jalkapöytään muutaman metrin etäisyydeltä. Tämän jälkeen hän lähestyi uhria vielä hieman ja ampui tätä vatsan seudulle.

Murharyhmä tiukentaisi ampuma-aserikosten rangaistuksia 9:00
Murharyhmä tiukentaisi ampuma-aserikosten rangaistuksia.

Uhri ajelun jälkeen sairaalaan kriittisessä tilassa

Ampumisten jälkeen tekijä halusi keskustella uhrin kanssa, joten he nousivat autoon. Tekijä komensi uhrin seurassa olleen henkilön ajamaan ja kummankin laittamaan puhelimensa auton kojelaudalle. 

Lyhyen ajoreissun aikana seurue joutui muun muassa pakenemaan heitä jahdannutta autoa ja lopulta palasi lähtöpaikalle, jossa tekijä poistui autosta. Uhri ja tämän seurassa ollut henkilö ajoivat toisen henkilön luokse ja uhri jatkoi sieltä sairaalaan.

Uhri pääsi sairaalaan kriittisessä tilassa ja hänet leikattiin välittömästi. Lääkärinlausunto luonnehti vatsanseudun vammaa potentiaalisesti hengenvaaralliseksi. 

Tekijä: Halusi pelotella asunnon sotkenutta

Oikeudessa tekijä kertoi olleensa vihainen, koska oli lainannut uhrille asuntoaan, joka oli sittemmin tuhottu. Uhri itse kertoi miehen viitanneen velkaan, joka oli syntynyt uhrin sotkettua miehen asunnon. Asunnosta ja velasta keskusteltiin myös ajomatkan aikana.

Syytetty itse kertoi tarkoituksenaan olleen vain pelotella uhria ja ampuneensa tästä tarkoituksella ohi. Luodit olivat hänen mukaansa kuitenkin kimmonneet uhriin. 

Oikeus ei pitänyt selitystä uskottavana ja katsoi, että mies oli ampunut kahdesti uhria lähietäisyydeltä ja tarkoituksella. Oikeus kuitenkin katsoi, ettei miehen ollut tarkoitus tappaa uhriaan, koska hänelle olisi ollut siihen halutessaan mahdollisuus, eikä hän näin silti tehnyt. Käräjäoikeuden mukaan miehen olisi kuitenkin pitänyt ymmärtää, että vatsanseudulle ammuttu laukaus voi aiheuttaa uhrin kuoleman aseen tehokkuudesta riippumatta. Näin ollen hänet tuomittiin tapon yrityksestä.

Yli 4 vuotta vankeutta

Mainitun tapahtumakokonaisuuden lisäksi mies tuomittiin huumausainerikoksesta. Mies oli käynyt pienimuotoista kauppaa huumaavilla lääkkeillä ja pienellä määrällä heroiinia. Heroiinikaupan hän kiisti, mutta oikeus katsoi, että heroiiniin viittaava viestittely todisti myös heroiinikaupat.

Vuonna 1977 syntynyt Mikko Janne Petteri Ruokomaa tuomittiin tapon yrityksestä, törkeästä vapaudenriistosta, ampuma-aserikoksesta, huumausainerikoksesta ja huumausaineen käyttörikoksesta 4 vuoden 5 kuukauden ehdottomaan vankeuteen. 

Lisäksi hänet määrättiin maksamaan uhrille yhteensä 14 800 euroa korvauksia kärsimyksestä, kivusta, särystä ja muusta tilapäisestä haitasta.

Tuomio ei ole lainvoimainen.

Lue myös:

    Uusimmat