Astronautti Scott Kellyn rankka paluu Maahan – "Aiheuttavat melkein polttavan tunteen"

Astronautti Scott Kelly: Kosketus aiheuttaa polttavan tunteen 1:09

Kotiplaneetalle 340 päivän avaruusmatkalta palannut astronautti Scott Kelly kertoo kärsivänsä huimauksesta ja ihon kosketusherkkyydestä, mutta olevansa muutoin suhteellisen hyvissä voimissa.

Yhdysvaltalainen 52-vuotias avaruusmatkaaja laskeutui keskiviikkona Kazakstaniin päätettyään pestinsä Kansainvälisellä avaruusasemalla ISS:llä. Kelly on pisimpään avaruudessa ollut yhdysvaltalainen.

Parhaillaan Yhdysvaltain avaruushallinto Nasan tutkimusryhmä kartoittaa Kellyn vointia ja vertaa sitä hänen Maassa pysyneen kaksosveljensä terveydentilaan. Tarkoituksena on selvittää, miten pitkä oleilu avaruudessa vaikuttaa ihmisen kehoon ja mieleen. Tästä halutaan lisätietoa, ennen kuin Nasa antaa luvan miehitetyille lennoille kauemmas avaruuteen kuten Marsiin tai asteroideille. Nämä matkat kestäisivät vuoden tai kauemmin.

Myös Kellyn kaksosveli Mark Kelly on astronautti, mutta pysytteli veljensä avaruusmatkan ajan maankamaralla, jotta tutkimus voitiin toteuttaa.

Pisimpään avaruudessa ollut astronautti palasi maahan 2:48

Venyi ja kutistui liki neljä senttiä 

Avaruudessa ollessaan Kelly venyi pituutta peräti 3,8 senttimetriä. Maahan palatessaan hän kuitenkin "kutistui" ja oli veljensä mukaan jo entisellään, kun Kellyt halasivat Houstonin avaruuskeskuksessa torstaina. 

– Olimme taas samanpituisia.

Nasan ihmistutkimuksen ohjelmajohtajan John Charlesin mukaan "venyminen" johtuu siitä, että avaruudessa selkärangan luiden välisiin levyihin kerääntyy nestettä. Selkäranka pitenee, mutta palautuu maankamaralla nopeasti entiselleen.

Nasan astronauttikaksostutkimuksen yksityiskohdat ja tulokset ovat toistaiseksi salaisia. Julkisuuteen on kerrottu kuitenkin, että veljesten sisäelimiä ja suuria verisuonia magneettikuvataan ja heille tehdään geenianalyysejä. Lisäksi tutkitaan, miten avaruuden korkeat säteilyarvot ovat vaikuttaneet Scott Kellyyn.

Paluu edellisiä rankempi 

Neljään avaruuslentoon osallistunut Kelly kertoi paluunsa jälkeen järjestetyssä lehdistötilaisuudessa, että paluu painottomuudesta oli tällä kertaa hieman vaikeampi kuin aiemmin. Hän on aiemmin viettänyt kuusi kuukautta Maata kiertävällä tutkimusasemalla. 

– Heti laskeutumiskapselista tultuani tunsin oloni edelliskertaa paremmaksi, mutta nyt huimaus ja lihaskivut ovat edelliskertoja rankemmat, Kelly kuvaili.

– Ihoni on myös todella kosketusherkkä. Käveleminen, istuminen ja makaaminen aiheuttavat melkein polttavan tunteen.

Kelly kertoi myös huomanneensa hienomotoriikassaan muutoksia: astronautti ei toistaiseksi ole saanut heitettyä koripalloa koriin.

Aika palata Tellukselle? Astronautti kujeilee gorillapuku päällä 1:03

Lue myös:

    Uusimmat