Astra Zenecan koronapiikin antamista jatketaan 65 vuotta täyttäneillä – jos ehdit jo saada kyseisen rokotteen, seuraa näitä ohjeita

Astra Zenecan koronarokotteen antamista jatketaan 29.3. alkaen 65 vuotta täyttäneille. Sitä nuoremmille aiheutuvia haittavaikutuksia tutkitaan seuraavien viikkojen aikana.

65 vuotta täyttäneillä ei ole havaittu lisääntynyttä riskiä saada rokotuksen jälkeen hyvin harvinaisia veren hyytymishäiriöitä, joiden mahdollista yhteyttä Astra Zenecan koronarokotteeseen parhaillaan selvitetään.

THL:n mukaan Suomessa, muissa Pohjoismaissa ja Saksassa on ilmoitettu alle 65-vuotiaiden osalta rokotuksen jälkeen jonkin verran tavallista enemmän hyvin harvinaisia aivolaskimotukoksia ja niin kutsuttuja yleistyneitä suonensisäisiä hyytymisiä.

Niiden mahdollista syy-yhteyttä Astra Zenecan koronarokotteeseen selvitetään parhaillaan. Selvityksen ajan alle 65-vuotiaiden rokotukset toteutetaan muilla rokotteilla.

– Vakavia aivolaskimoiden tukoksia, joihin liittyy myös verihiutaleiden vähyys. Eli voi olla sekä tukoksia että vuotoja. Ne ovat erittän harvinaisia, yksi miljoonasta, kertoo THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek.

– Yhteistuumin selvitetään, mistä on kysymys, onko rokotteella mahdollinen myötävaikutus siihen, vai onko kysymys puhtaasti ajallisesti yhteydestä.

Varovaisuusperiaate käytössä

Nohynekin mukaan Euroopan lääkevirasto ei ole suositellut rokotusten keskeyttämistä, mutta Pohjoismaat varovaisuusperiaatteen mukaisesti haluavat ottaa ”tuumaustauon” alle 65-vuotiaiden kohdalla, joille on käytössä vaihtoehtoisia rokotteita.

Selvitystyön siitä, voiko rokotetta käyttää nuorempaan väestöön, pitäisi valmistua viikon tai kahden kuluessa.

Suomessa on annettu noin 180 000 Astra Zenecan koronavirusrokotetta. Jos alle 65-vuotias on saanut rokotteen, hänen kannattaa seurata omaa vointiaan.

– Oireet ovat alkaneet 4–16 vuorokauden kuluttua rokottamisesta. Oireina ovat olleet hyvin voimakas päänsärky ja mustelmataipumus. Nämä ovat sellaisia vaaranmerkkejä. Jos tällaisia (oireita) itsellä näkee neljän päivän kuluttua tai sitä myöhemmin, silloin on hyvä ottaa suoraan yhteyttä terveydenhuoltoo, Nohynek ohjeistaa.

Lue myös:

    Uusimmat