Asko Kallonen tapasi Maki Kolehmaisen viime viikolla – "Tänään piti vielä puhua Makin kanssa kuolemasta"

Katso arkistovideo: Maki Kolehmainen kertoi MTV:lle menestyksensä salaisuuden vuonna 2002 4:32
Näin Maki Kolehmainen puhui menestyksestään vuonna 2002.

Asko Kallosella ja Maki Kolehmaisella oli pitkä yhteinen historia.

Muusikko, tuottaja ja säveltäjä Maki Kolehmainen on kuollut 58-vuotiaana. Kolehmainen menehtyi nopeasti edenneeseen sairauteen maanantaina 3. kesäkuuta aamuyöllä Helsingissä Terhokodissa.

Musiikkialan vaikuttaja Asko Kallosella ja Kolehmaisella oli pitkä yhteinen historia, joka juontaa juurensa 30 vuoden taakse. Kallonen kirjoitti Facebookiin pitkän muistokirjoituksen ystävästään.

– ”Abba, Beatles ja Michael Jackson, nää on mun esikuvat”, ilmoitti Maki Kolehmainen kun ensimmäisen kerran tapasin hänet keväällä 1994 BMG:n toimistossa Lauttasaaressa hänen tullessaan esittelemään uutta Aikakone-yhtyettä. Elettiin suomirockin ja tulevaa metallibändien kulta-aikaa, ja nyt tässä on Buddy Hollyn näköinen kaveri joka ihan pokkana ilmoittaa että haluaa tehdä näiden esikuviensa pohjalta maailman kovinta konepoppia, Kallonen aloittaa kirjoituksensa.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen tästä.

Vuotta myöhemmin, syksyllä 1995, julkaistiin Aikakoneen debyyttialbumi, joka myi Kallosen mukaan parissa kuukaudessa 130 000 cd:tä. 

– Tie oli auki ja siitä alkoi Irwinin entisen kitaristin matka suomalaisen popmusiikin Midaan tielle. Ne vuodet olivat kultaa ja platinaa. Makin nerous oli siinä, että hän pystyi yhdistämään eri tyylejä ja esikuviensa innoittamaa melodisuutta erilaisiin trendeihin. Säveltäjän mieli toimi kuin marmorikuula lasilevyllä, nopeasti ja intohimoisesti, välillä arvaamattomasti ja aina luovasti. 

Kallonen tapasi Kolehmaisen vain hetki ennen tämän kuolemaa.

– Vielä viime viikolla tavattiin ja muisteltiin kun 90-luvun puolivälissä kävimme tapaamassa vielä silloin tuntematonta Jörgen Eloffsonia hänen studiollaan. 

– Studio oli naurettavan pieni kellarikomero Tukhoman keskustassa, kirjakaupan alakerrassa, samanlainen komero jossa Aikakone teki levyjään alkuaikonaan Kaapelitehtaalla. Silloin Maki myös näki, että menestys ei ole puitteista kiinni, vaan siitä hengestä jonka säveltäjä puhaltaa biiseihinsä. Jörgen ja Maki olivat sielunkumppaneita, ja tunnistivat heti toistensa samankaltaisuuden, kumpikin rakasti ajatonta melodisuutta.

Kallosen ja Kolehmaisen piti keskustella vielä tänään.

– Mutta aika ei odota ketään, se ohittaa meidät, ja kiirehtii kevyellä tuulella eteenpäin. Tänään piti vielä puhua Makin kanssa kuolemasta, mutta kuolema on huono kauppamies, se ei odota otollista hetkeä vaan menee eteenpäin omaa tahtiaan.

– Hyvää matkaa Maki. Olit, tulit, hehkuit, ja jäät elämään niissä ajattomissa melodioissa, jotka sinun kauttasi saamme kuulla. Kiitos.

Lue myös:

    Uusimmat