Askartele itse opettavainen peli: Yhdistää pelaamisen riemun ja kemian opiskelun!

Perheenäidin kehittelemä versio laivanupotuksesta sai hänen lapsensa rakastamaan kemiaa. Askartele sinäkin omasi! 

Kuulutko niiden lukuisten henkilöiden joukkoon, jotka ovat aina pitäneet kemiaa tylsänä oppiaineena? Mieti uudestaan, sillä kemiaa voi nyt opetella myös tutun pelin kautta.

Perheenäidin kehittelemän, jaksolliseen järjestelmään perustuvan laivanupotuspelin avulla kemialliset merkit tulevat tutuksi kuin itsestään.

Idea peliin syntyi sattumalta

Perheessämme pelataan paljon laivanupotusta, pelin kehittelijä ja äiti Karyn Tripp kertoo ideansa synnystä.  

– Olin opettamassa kemiaa lapsilleni, ja yritimme keksiä hauskoja muistisääntöjä kemiallisille merkeille. Niin idea vain syntyi!  

Neljän lapsen äiti on opettanut lapsiaan kotona jo seitsemän vuoden ajan, ja kehittänyt lukuisia kotiopetukseen soveltuvia menetelmiä. 

Äiti kertoo, että hänen lapsensa rakastuivat peliin välittömästi, ja hänen 11-vuotiaasta pojastaan on tullut pelin myötä suuri kemian ystävä.

–  Hänellä on juliste jaksollisesta järjestelmästä huoneessaan. Hän kertoo suosikkialkuaineekseen einsteiniumin sen hauskan nimen vuoksi, äiti Karyn kertoo.

Näin askartelet pelin helposti itse

Tämä peli on helppo askarrella myös itse. Tarvitsen ainoastaan tulostimen, paperia, kyniä ja kaksi tyhjää kansiota.

1. Tulosta neljä A4-kokoista kuvaa jaksollisesta järjestelmästä.

2. Järjestelmän yläreunassa on jo valmiiksi numerot, joten sinun ei tarvitse kuin lisätä kirjaimet taulukon vasempaan laitaan aakkosjärjestykseen ylhäältä alaspäin.

3. Käännä kansiot vaakasuoraan ja kiinnitä taulukot kansioiden sisäsivuille esimerkiksi klemmareiden avulla, jolloin käytetyt taulukot on helppo vaihtaa uuteeen seuraavaa peliä varten. 

4. Ja ei kun pelaamaan! Pelin säännöt ovat yksinkertaiset ja johdattelevat tuttua laivanupotuspeliä. Kumpikin pelaaja merkitsee aluksia ympäröimällä kahden, kolmen, neljän ja viiden laatikon kokoisia ”laivoja” alimmaiseen taulukkoon.

Toisen pelaajan aluksia ammutaan ylimmäiseen taulukkoon lausumalla koordinaatteja, esimerkiksi F13, ja mainitsemalla samalla alkuaineen nimi ja lyhenne. Kemialliset merkit jäävät tällä tavoin mieleen aivan huomaamatta! 

Lue myös:

    Uusimmat