Asiantuntijat: Näin konflikti voi parantaa parisuhdettanne

Huolestuttavatko parisuhteesi ristiriitatilanteet? Opi, kuinka konfliktit voivat itse asiassa auttaa tuomaan teitä lähemmäksi toisianne. Lue asiantuntijoiden vinkit!

Sanalla konflikti on huono kaiku. Sen oletetaan automaattisesti romuttavan parisuhteen. Toiset välttelevät kiistatilanteita kuin ruttoa ja ajattelevat, että jos suljemme silmämme mahdolliselta yhteenotolta, sitä ei ole olemassa. Psykologi Michael Batshaw'n mukaan "konfliktiin osallistuminen ei ole parisuhteen loppu, vaan sen välttely". Hänestä parisuhteessa mikään ongelma ei ole liian pieni tunnustettavaksi.

Ihmissuhdeasiantuntija, filosofian tohtori Terri Orbuch on samaa mieltä. Tutkittuaan lähes 24 vuotta samoja pariskuntia hänelle selvisi, että ellei pienistä asioista puhuta, niistä kehkeytyy isompi ongelma, jota on vielä vaikeampi lähteä purkamaan. Miten sitten voi olla varma, että kiista parantaa suhdetta, eikä pilaa sitä? Nappaa talteen Yourtango.comin koostamat asiantuntijoiden vinkit!

Kehitä kuuntelutaitoasi

Kommunikaatio on avain konfliktin ratkaisemiseksi. Hyvän kommunikaation kulmakivi? Kuuntele puolisoasi sen sijaan, että pohtisit mielessäsi hänen olevan väärässä. Kiukkuisena on usein hankalaa asettua toisen asemaan. Näytä kehollasi, kuinka todella kuuntelet. Ota katsekontakti puolisoosi ja nojaa hiukan eteenpäin. Sulje muut häiriötekijät, kuten televisio. Anna hänen puhua loppuun sen sijaan, että jyräisit mielipiteesi hänen päälleen.

Osallistukaa yhdessä ongelman ratkaisuun

Miettikää huolenaiheitanne yhteisestä näkökulmasta. Keksikää ongelmiin ratkaisu yhdessä sen sijaan, että puisitte negatiivisia tunteitanne ja turhautumistanne.

Esimerkki: eräs pariskunta riiteli jatkuvasti auton parkkeerauksesta. Mies ei halunnut vaimonsa parkkeeraavan parkkihalliin tämän asioidessa kaupungilla, naisen mielestä se oli naurettavaa, sillä toisinaan parkkihalli oli ainoa paikka, jossa oli tilaa. Mies oli todellisuudessa huolestunut ahtaista paikoista, mitkä voisivat aiheuttaa auton naarmuuntumisen ja pelkäsi auton saavan lommoja muiden autojen ovista. Olipa nainen kerran peruuttanutkin auton parkkihallissa tolppaa päin. Loppujen lopuksi hänen huolensa oli vahingoista aiheutuvat kustannukset. Naista huolestutti parkkipaikan etsiminen, sillä hän ei halunnut myöhästyä tärkeistä tapaamisista, kuten lääkärin vastaanotolta, ja toisinaan ulkona ei ollut parkkipaikkoja. Ratkoakseen ongelman mies ehdotti leveämmän peruutuspeilin, jotta nainen ei törmäisi niin helposti tolppiin ja tarjoutui viemään hänet kaupunkiin, mikä onnistuu helpommin, kun mies työskentelee kotoa käsin. Nainen ehdotti, että valitsisi parkkipaikan tarkkaan ja parkkeeraisi hallin ylemmille tasoille, missä ei ole niin kovasti tunkua. Nainen myös päätti jättää auton parkkiin laitakaupungille ja kävellä loppumatkan – näin hän sai lisättyä liikuntaa päiväänsä.

Puhu vasta, kun olet rauhoittunut

Ilmapiirin on säilyttävä emotionaalisesti turvallisena, jotta ihmiset voivat ilmaista ideoitaan, tunteitaan ja kokemuksiaan konfliktista. Silloin aiheesta saadaan aikaiseksi kunnioittava keskustelu ilman että tarvitsee kiistellä kuka on väärässä ja kuka oikeassa. Älä aloita keskustelua, jos olet hämmentynyt tunteistasi, sillä se hämärtää ajatteluasi ja vääristää asioita.

Luo rajat

Tee raja sille, mikä on mielestäsi hyväksyttävää käyttäytymistä ja mikä ei; kuten kiroilu, väkivalta, huutaminen tai kiljuminen. Homma toimii kuin jalkapallokentällä: kun joku käyttäytyy ei-toivotusti, peli keskeytyy siihen.

Keskustelkaa tekemisen parissa

Tutkimuksen mukaan miehet kykenevät kommunikoimaan vaikeasta aiheesta selkeämmin ja tehokkaammin, kun keskustelette jonkun aktiviteetin yhteydessä. Kävelkää, pyöräilkää tai lähtekää patikkaretkelle. Tämä saattaa olla hyvä tapa keskustelun aloittamiseen.

Pyydä anteeksi

Anteeksipyyntö voi kantaa pitkälle. Kaikki tekevät virheitä ja oma osuus lapasesta lähteneestä riitelystä on tunnustettava. Sinun ei tarvitse välttämättä sanoa "olen pahoillani, että sanoin niin", vaan voit sanoa esimerkiksi "olen pahoillani, että riitelimme".

Hae apua

Jos teillä on ongelma, josta jompikumpi ei halua puhua, harkitkaa pariterapiaa. Mitä nopeammin haette apua, sitä tehokkaampaa se on ja sitä kauemmin saatte nauttia onnellisesta parisuhteestanne yhdessä!

AVA

Lähde: Yourtango.com

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat