Asiantuntijat: Lastensuojelu riistäytynyt käsistä - lakia ei noudateta

Asiantuntijoiden mukaan lastensuojelu on riistäytynyt käsistä eikä lakia noudateta.

Varatuomari Leeni Ikonen ottaa esimerkiksi Vilja Eerikan tapauksen:

- Vilja Eerikan kohdallakin tosiasiat kuten lääkärinlausunnot vammoista jäivät huomiomatta. Viranomaisten ei tarvinnut noudattaa lakia, kun oli oma agenda ja oma huoli, pamauttaa Ikonen Lakiasiantoimisto Knuutti Ky:stä.

Ikosen mukaan laki ei kerro, mikä on vakava vaara.

- Tämän vuoksi lastensuojelutyö riippuu yksilöstä eli työntekijästä. Se tekee laista sattumanvaraista; eli mikä minusta on vakava vaara, lisää Ikonen.

Ikosen mukaan viranomaisilla pitäisi olla totuudessa pysymisen velvoite, kun nyt viranomaisilta tulee liikaa löysää tekstiä.

Lapsi huostaanotetaan joka toinen tunti

Helsingin yliopiston professori Heikki Hiilamon mukaan Suomessa huostaanotetaan peräti 4000 lasta eli joka toinen tunti yksi lapsi.

- Laki on laadittu viranomaisvetoisesti. Se ajaa huostaanottoihin. Täytäntöönpano pitäisi voida hoitaa ilman poliisia ja perhettä nolaamatta, Nyt meillä on ihan kummallisia operaatioita,  toteaa Hiilamo.

Hiilamon mukaan Suomessa tehdään vuosittain 100 000 lastensuojeluilmoitusta.

- Lastensuojeluilmoitukset ovat johtaneet siihen, että kansalaiset vapautuvat huolesta ja viranomaiset kuormittuvat, toteaa Hiilamo.

Hiilamon mielestä Sote-uudistuksen yhteydessä lastensuojeluviranomaisista pitäisi tehdä erityisasiantuntijoita ja samalla yhtenäistää käytäntöjä.

- Nyt lastensuojeluviranomaiset puuhastelevat ja teettävät perheillä temppuja. Esimerkiksi Espoossa on puolet vähemmän sijaishuoltotoimenpiteitä kuin Helsingissä. Tässä pääkaupunki voisi ottaa oppia naapurista.  Aika helposti yksinhuoltaja joutuu valvonnan piiriin, lisää Hiilamo.

MTV:n SuomiAreenan huostaantottokeskustelussa Leeni Ikonen esittää, että monet perheet joutuvat tarpeettomien lastensuojelutukitoimien kohteeksi.

- Osa perheistä kokee tämän ahdistavaksi. Moni perhe on saanut postitse kirjeen, jossa kerrotaan pyytämättä perheeseen kohdistuvista tukitoimista, kertoo Ikonen.

Hiilamon mukaan lastensuojelu pitäisi brändätä, jotta viranomaisten toimet olisivat oikeasti perhettä tukevia. 

Ikonen vaatiikin lastensuojelutoimintapojen puhdistamista pohjamutia myöden.

Lue myös:

    SuomiAreena-videot

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja