Mainos

Asiantuntijat epäilevät: Elop palkattiin myymään puhelimet

Kaksi sijoitusalan asiantuntijaa pitää mahdollisena, että Nokia palkkasi Stephen Elopin myymään yhtiön matkapuhelintoiminnan.

Osakesäästäjien puheenjohtajan Timo Rothoviuksen arvion mukaan Nokiassa nähtiin vuonna 2010, että puhelinpuoli on isoissa vaikeuksissa. On mahdollista, ettei nähty muuta vaihtoehtoa kuin panna se myyntikuntoon ja myydä.

Helsingin Sanomat kertoi tänään Elopin johtajasopimuksesta, joka oli omistajanvaihdostilanteiden varalle paljon parempi kuin edeltäjällään Olli-Pekka Kallasvuolla.

Rothoviuksen mukaan Elop saattoi myös vaatia itselleen tuntuvaa palkkiota sen varalta, jos yhtiö myy yksikön pois hänen altaan. Nokia ehkä suostui, koska sekin tiesi myymisen olevan mahdollista.

– Nythän ei ole käynyt niin, vaan Elop on itse yksikön aktiivisesti myynyt ja hyötynyt siitä monin tavoin.

Myös Meklari Jukka Oksaharju Nordnetistä uskoo, ettei omistajavaihdoksesta koituva muhkea osakebonus päätynyt Elopin sopimukseen vahingossa. Oksaharju huomauttaa, että sopimusta oli sorvaamassa hallituksen puheenjohtajana Jorma Ollila, joka itsekin oli toiminut pitkään yhtiössä toimitusjohtajana.

Oksaharju pitää mahdollisena, että Elop ja Nokia tiesivät johtajasopimusta tehdessään puhelinliiketoiminnan päätyvän pian Microsoftille.

– Elopin palkkio ei ole poikkeuksellinen maailman mittakaavassa, kun katsoo summia. Kiinnittäisin huomiota siihen, ettei hänen edeltäjillään Kallasvuolla ja Jorma Ollilalla ollut vastaavaa omistajanvaihdospalkkiota johtajasopimuksissaan.

Nokian hallituksen silloinen puheenjohtaja Ollila ei ole toistaiseksi kommentoinut viime päivien keskustelua Elopin johtajasopimuksesta.

Totuus Nokian vuoden 2010 hallituksen motiiveista pysyy toistaiseksi salassa. Silloinen puheenjohtaja Ollila ei ole kommentoinut Elopin sopimusasiaa, eikä STT tavoittanut häntä tiistaina.

Nokia-johto joutuu vielä vastaamaan osakkaille

Elop-kohun pitkittyminen tietää Nokian nykyiselle johdolle kimurantteja kysymyksiä ylimääräisessä yhtiökokouksessa, joka pidetään 19. marraskuuta Espoossa. Kokouksessa on määrä hyväksyä puhelinyksikön myynti noin 5,44 miljardin euron hintaan Microsoftille.

Kaupan toteutuessa Elop kuittaa noin 18,8 miljoonan euron korvauksen, josta 70 prosenttia maksaa Microsoft ja loput Nokia.

Markkinoilla kauppaan on suhtauduttu hyväksyvästi. Nokian osakkeen kurssi on noussut roimasti.

Jos kauppa ei toteudu, Nokia joutuu maksamaan Microsoftille vajaan 38 miljoonan euron vahingonkorvauksen. Lisää vahingonkorvauksia kertyy, jos Nokia vuoden sisällä myy puhelinliiketoimintansa tai osan siitä jollekin muulle toimijalle. Silloin korvaussumma nousee jo 114 miljoonaan euroon. Samalla Nokialta jää saamatta Microsoftin lupaamat korvaukset Nokian patenttien käytöstä.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.