Pitäisikö neuvostoaikainen Ahvenanmaa-sopimus purkaa? Pekka Toverilta varoitus: "Sotilastyhjiöt tuppaavat täyttymään"

Pitäiskö neuvostoaikaisesta sopimuksesta Ahvenanmaan suhteen luopua? Pekka Toverilta varoittava huomio: “Sotilastyhjiöt tuppaa täyttymään” 1:32
Katso Pekka Toverin varoitus tilanteesta.

Suomi ja Neuvostoliitto sopivat Ahvenanmaan asemasta vuonna 1940. Suomi sitoutui demilitarisoimaan Ahvenanmaan saaret, olemaan linnoittamatta niitä sekä olemaan asettamatta niitä muiden valtioiden aseellisten voimien käytettäväksi.

Kenraalimajuri evp. Pekka Toveri arvioi, että Suomen ja Neuvostoliiton solmima sopimus ei kuulu tähän aikaan.

– Tämä on monessa mielessä vanhentunut sopimus, josta voisi luopuakin, Toveri sanoo.

Toverin mukaan miehittämätön alue voi olla turvallisuusriski, koska Venäjä on alkanut toimimaan erityisen aggressiivisesti lähialueillaan.

– Sotilastyhjiöt tuppaavat täyttymään. Se selkeyttäisi turvallisuustilannetta ja -asemaa, kun todettaisiin, että Ahvenanmaa on vaan normaali osa Suomea, Toveri pohtii.

Toveri ei usko, että Ahvenanmaalle perustettaisiin esimerkiksi varuskuntaa, vaikka Suomen ja Neuvostoliiton välinen sopimus purettaisiin.

– Siihen varmasti ei ole tarvetta, eikä resursseja, Toveri kertoo.

Sen sijaan sopimuksen purkaminen helpottaisi Puolustusvoimien toimintaa.

Tilanteessa, jossa Itämerellä syntyy sotilaallinen kriisi, Puolustusvoimat voisivat ryhmittää joukkojaan ennakoivasti Ahvenanmaalle ilman, että päätöstä sotatilan julistamisesta on tehty.

Katso artikkelin alussa olevalta videolta Toverin koko arvio.

Lue myös:

    Uusimmat