Asiantuntijan siivousvinkit: Vaihdatko lakanat riittävän usein?

Sängyn ja petivaatteiden puhtaanapito saattaa joskus unohtua, sillä se tuntuu vievän niin runsaasti aikaa. Marttojen erikoisneuvoja Päivi Jukkara kuitenkin luettelee useita eri tapoja ylläpitää vuodetekstiilien puhtautta.

Millon viimeksi vaihdoit lakanasi? Marttojen erikoisneuvoja Päivi Jukkara antaa vinkkejä muun muassa petivaatteiden päivittäiseen ja viikoittaiseen huoltoon.

Sänky on sellainen paikka, jossa tulee vietettyä yö toisensa jälkeen. Useimmat meistä laittavat päiväpeiton paikoilleen heti vuoteesta nousemisen jälkeen. Erikoisneuvoja kuitenkin kertoo, että patjan ja petivaatteiden tulisi antaa viilentyä ennen päiväpeiton asettamista.

– Tempaistaan peitto herättyä sivuun, avataan ikkuna ja tuuletetaan. Yöllä on voinut hikoilla ja patja on kerännyt lämpöä, niin tämä samalla viilentää ja kuivattaa lakanat, Jukkara kertoo.

Vinkkejä

Lakanan ja tyynyliinan vaihto tulee mukauttaa omiin tarpeisiin. Osa hikoilee enemmän kuin muut, kun taas toisilla kuiva iho saattaa hilseillä aluslakanalle.

– Lakanoiden vaihtoväli riippuu siitä miten kovasti hikoilee ja miten lakana nuhrautuu. Voisi ajatella niin, että tyynyliina 1-2 viikon välein ja pussilakana 2-3 viikon välein, erikoisneuvoja ohjeistaa.

Jukkara muistuttaa, että petivaatteet kannattaa ensiksi puistella ja laittaa vasta sitten pyykkiin. Näin ylimääräinen pöly lähtee jo ennen pesua. Peitto ja tyyny kannattaisi tuulettaa melko usein, jotta uni maittaa paremmin.

– Ne kannattaa puistella ja laittaa ulos tuulettumaan joka viikko tai lakanan vaihdon yhteydessä, Jukkara neuvoo.

Kostealla ilmalla ei kuitenkaan kannata lähteä tuuletushommiin, sillä petivaatteisiin tulee ylimääräistä ilmankosteutta.

Lue lisää:

Ira Juvonen, ira.juvonen@mtv.fi

Lue myös:

    Uusimmat