Mainos

Asiantuntijan lohduton arvio: Pakolaiskriisi pahenee – kaksi uutta valtiota kuilun partaalla

Asiantuntija uskoo, että kehnot olosuhteet ajavat yhä useampia Lähi-idässä asuvia pakolaisiksi.

Arabimaiden asiantuntija, professori Hannu Juusolan mukaan laajamittaista pakolaisuutta tullaan näkemään vielä usean vuoden ajan. 

Juusolan mukaan kriisimaissa ei ole nähtävissä rauhoittumisen merkkejä.

– En näe minkäänlaisia edellytyksiä tällä hetkellä sille, että juuri missään akuutissa vaiheessa olevissa valtioissa saadaan aikaan rauhallinen kehitys. Pikemminkin on todennäköisempää, että epävarmuus ja kaaos leviävät muihin valtioihin. 

Juusolan mukaan pakolaiskriisin rajoilla häilyy erityisesti kaksi Lähi-idän valtiota.

– Jemenissä on täysi kaaos, ja sieltä ei ole käsittääkseni juurikaan pakolaisia tullut eikä päässyt tulemaan Eurooppaan. Siinä vaiheessa, kun Jemenistä alkaa päästä pakolaisia tänne, se voi lisätä pakolaisten määrää merkittävästi, hän sanoo.

– Libanon keikkuu koko ajan kuilun partaalla. Jos Libanonin tilanne muuttuu pahemmaksi, niin sieltä tulee lisää ja lisää Syyrian pakolaisia Eurooppaan – sitten myös libanonilaisia.

Professori arvioi, että rikkaita öljymaita painostetaan ottamaan vastaan pakolaisia mutta ne tuskin painostukseen taipuvat.

– Varmaan he kokevat jonkinlaista painetta siihen, että pitäisi tehdä jotakin. Olisin kuitenkin todella yllättynyt, jos esimerkiksi Saudi-Arabia muuttaisi politiikaansa tässä suhteessa merkittävästi eli en näe merkittävää muutosta sielläkään. 

Juusola oli mukana eilisessä Turvapaikkana Suomi -keskusteluohjelmassa, joka lähetettiin suorana MTV3-kanavalla.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.