Mainos

Turvapaikkana Suomi: Syyrialaisten toivo mennyt – sisällissodalle ei näy loppua

Syyrian sisällissota ei pääty pian ja sieltä tulee yhä lisää pakolaisia, sanoo Hannu Juusola, Helsingin yliopiston seemiläisten kielten ja kulttuurien professori. 

– Syyriaan liittyen oli kesällä diplomaattista aktiivisuutta, mutta se ei tuottanut tuloksia. Lyhyellä tähtäimellä pakolaisvirta sieltä jatkuu. Ihmisiltä on loppunut toivo sodan päättymisestä, Juusola totesi MTV Uutisten Turvapaikkana Suomi -pakolaisaiheisessa keskustelutilaisuudessa.

Myös Irakin ja Afganistanin tilanteet ovat sellaisia, ettei rauhaa ole näkyvillä. Afganistanissa tilanne on pahin sitten vuosituhannen alun, Juusola muistuttaa. 

Naapurimaiden kestokyky ylitetty

Suurin osa syyrialaisista on paennut naapurimaihin, mutta niiden sieto- ja vastaanottokyvyt ovat ylittyneet, siksi pakolaiset etsivät uusia mahdollisuuksia. Pakolaiset ovat huomanneet, että läntisen Balkanin reitti on turvallisempi kuin muut, Juusola sanoo. 

Suomessa on herättänyt puhetta se, että monet turvapaikkaa hakevista on nuoria miehiä. 

– Nuoret miehet ovat yliedustettuina, koska he ovat kykenevin ja eniten valmis porukka ottamaan riskejä, vaikka tietävät että reitit ovat vaarallista. Juusela sanoo. 

Syyrialaisia on tullut Suomeen suhteessa vähän, toisin kuin Ruotsissa.

Suomessa jo irakilaisten yhteisö

– Tätä ei ole tutkittu, joudun vähän arvailemaan, mutta Ruotsissa oli jo ennen sisällissotaa sadantuhannen syyrialaisen yhteisö. Suomessa taas on tuhansia irakilaisia, erityisesti kurdeja ja shiioja, Juusola Pohtii.  

Turvapaikanhakijoiden määrä yläätti viranomaiset Suomessa, myöntää Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön tulosalueen johtaja Juha Similä. 

Määrä yllätti viranomaiset

– Meillä ei ollut tietoa, että hakijoiden määrä kasvaa näin voimakkaasti. Tilanne on ruuhkautunut, mutta viime viikolla saimme lisää 30 henkilöä, ja marraskuussa 70 lisää, Similä sanoo. 

– On erittäin tärkeää nopeuttaa selvät tapaukset, on päätös sitten myönteinen tai kielteinen.  

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja