Mainos

Asiantuntija virkaanastujaisista: Putinin saapumisessa Kremliin oli merkittävää symboliikkaa –"Tämä oli jotain uutta"

42:17

Ulkopoliittisen instituutin EU:n itäinen naapurusto ja Venäjä -tutkimustojelman ohjelmajohtaja Arkady Moshesin mukaan Venäjän presidentin Vladimir Putinin virkaanastujaispuhe noudatti perinteistä kaavaa. 

Yllä olevalta videolta voit katsoa Putinin virkaanastujaiset kokonaisuudessaan. 

– Putin korosti puheessaan jatkuvuutta. Mikään ei tule muuttumaan. Hän ei myöskään millään tapaa kommentoinut Venäjän ja lännen suhteiden parantamista, summaa ohjelmajohtaja Arkady Moshes Ulkopoliittisesta instituutista MTV Uutisille. 

Putin vannoi virkaanastujaispuhessaan palvelensa Venäjän kansaa, puolustaa heidän oikeuksiaan ja vapauksiaan ja puolustavansa Venäjän valtiota.

Puhetta Moshes kuvailee perinteiseksi virkaanastujaispuheeksi. Hänen mukaansa puhetta on vaikea erottaa itse seremonista, mikä oli tänä vuonna itse puhetta pidempi. 

Sekä itse seremonia että Putinin pitämä puhe olivat Moshesin mukaan verrain lyhyet. 

Jatkuvuutta ja symboliikkaa

Puheesta ei Moshesin mukaan noussut esiin mitään konkreettisia avauksia, kuinka Venäjä ottaisi esimerkiksi Putinin puheessa mainitsemia, maan kehityksen kannalta kriittisiä edistysaskelia. 

Sen sijaan symboliikkaa oli nähtävissä virkaanastujaisissa. 

– Yhtenä merkittävänä symbolina oli se, että Putin saapui Kremliin venäläisellä autolla. Tämä oli jotain uutta. Olisi ilmiselvästi hämmentävää, jos Venäjä samaan aikaan korostaa tarvetta olla omavarainen, mutta joutuukin turvautumaan läntisiin teknologioihin, Moshes pohtii. 

Aiemmin Putin on saapunut seremoniaan saksalaisilla autoilla.

Venäjä vastaan länsimaat

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Arkady Moshes arvioi, että huolimatta siitä, että Putinin puhe oli lyhyehkö, kaikki mitä täytyi tuli sanotuksi. 

Alkavan kuuden vuoden virkakauden pitäisi olla Putinin viimeinen, sillä perustuslaki kieltää presidenttiä asettumasta ehdolle kolmannelle perättäiselle kaudelle.

Putin on toiminut Venäjän presidenttinä vuosina 2000–2008 sekä uudestaan vuodesta 2012 alkaen. Tällä kertaa varsinaista sotilasparaatia ei pidetty. Varsinainen sotilasparaati on vuorossa keskiviikkona, kun Punaisella torilla järjestetään Voitonpäivän paraati.

Tosin Moshes huomauttaa, että armeija oli läsnä myös Suomen tasavallan presidentin Sauli Niinistön virkaanastujaisissa. 

– Myös Sauli Niinistön virkaanastujaisissa armeija tervehti presidenttiä. 

Suomea ei puheessa erikseen mainittu, mutta Moshesin mukaan Suomi kuuluu Venäjän silmissä länsimaiden rintamaan. 

– Venäjä korostaa sitä, että se pysyy samanalaisena kuin se on. Symbolisisesti sitä korostetaan nimenomaan esimerkiksi venäläisillä autoilla. 

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.