Asiantuntija vastaa: Täytyykö lapsella olla harrastuksia?

Lapsen jääkiekkoharrastus voi viedä ison osan perheen vapaa-ajasta. Tarvitseeko lapsen harrastaa ja, mistä tietää, onko harrastuksia liikaa? 

Lastenpsykiatri ja perheterapeutti Janna Rantalan mukaan harrastukset eivät ole välttämättömiä eikä sellaisia tarvitse väkisin keksiä lapselle.

– Yleensä ihmiset tarkoittavat harrastuksella ohjattua toimintoa, kerhoa tai treenaavaa toimintaa. Lapsethan voivat harrastaa kaikenlaista ilman, että ajatellaan, että se on harrastus. Ei siitä kannata ottaa paineita.

Milloin harrastus sitten on hyvä idea?

– Itse ajattelen niin, että jos harrastus sopii perheen aikatauluihin, elämäntapaan ja rahatilanteeseen ja se on sellainen, mistä lapsi on kiinnostunut ja mihin vanhemmat jaksavat panostaa, niin miksei harrastaisi? Mutta hyvin pärjää ilmankin, Rantala vakuuttaa.

Voiko harrastaa liikaa?

Moni harrastus voi viedä monta tuntia ja iltaa lapsen viikosta. Mistä tietää, että lapsi harrastaa jo liikaa?

– Todennäköisesti perheessä joku väsyy tai ei onnistu priorisoimaan elämässä sitä, mitä haluaisi. Joissain perheissä harrastus, esimerkiksi jääkiekko, on se tärkein juttu – vaikka koulu menisi penkin alle eikä ehtisi nähdä kavereitaan ja vanhempienkin kaikki illat ja viikonloput kuluvat siihen. Ja jos näin halutaan, niin sitten se on niin. Mutta jos sen lisäksi toivoo, että jaksaisi käydä koulua ja nähdä kavereita, niin harrastuksia voi olla liikaa. Pitääkin miettiä, mitä elämässä pitää jaksaa tehdä, Rantala ohjeistaa.

Moni vanhempi tarjoaa harrastusta ratkaisuksi lapselle, jolla on tylsää.

– Kysyisin, mihin se harrastus on ratkaisu? Usein vanhemmat etsivät harrastuksesta ratkaisua asioihin, jotka voidaan ratkaista monella muullakin tavalla. Ajatellaan, että jos lapsella on hyvä harrastus, niin hän ei joudu huonoon seuraan murrosiässä eikä potki kadulla mummoja. Voihan harrastus toki toimiakin tähän, mutta ei se mitään takaa.

Rantala kehottaa pohtimaan, mitä lapselle yrittää harrastuksella tarjota.

– Jos lapsi ei ole kiinnostunut siitä harrastuksesta, niin olisiko olemassa joku muu keino tarjota sitä samaa kuin vain päättää, että apaattisuuteen auttaa harrastaminen? 

Kun harrastus on mielekäs ja kiinnostava, voi se viedä pitkällekin – sen tietää Vuoden nuori urheilija Amanda Kotaja:

Jos video ei näy mobiililaitteellasi, valitse selaimen täysversio.

Lue myös:

    Uusimmat